Memmler’s Structure and Function of the Human Body, 10th ed by Taylor – Cohen

$25.00

Category:

Description

INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS
Memmler’s Structure and Function of the Human Body, 10th ed by Taylor – Cohen

1. The element that is combined with oxygen in water is _______________.
2. The atomic number is based on the number of ____________.
3. A negatively charged particle orbiting the nucleus of an atom is called a(n)
________________.
4. An uncharged particle in the nucleus of an atom is a(n) ________________.
5. A unit formed by the union of two or more atoms is a(n) ______________.
6. A mixture in which the components separate unless shaken is a(n) ________________.
7. A substance in which another substance is dissolved is called a(n) ________________.
8. The universal solvent is ____________.
9. A charged atom or group of atoms is called a(n) ____________.
10. A bond formed by the sharing of electrons between elements is called a(n)
________________ bond.
11. A negatively charged ion is a(n) ________________.
12. Compounds that release ions in solution are called ____________.
13. An acid is a substance that donates a(n) ______________ ion to another substance.
14. The _________of a solution is based on its concentration of the element hydrogen.
15. A substance with a pH of 8.5 is ________________.
16. A substance with pH 4.0 is ______________ acidic than a substance with pH 6.0.
Page 1
17. A form of an element that differs in its atomic weight from other forms of that same
element is a(n) ____________.
18. The element that is the basis of organic chemistry is ____________.
19. All proteins, but not sugars, contain the element ____________.
20. A protein that catalyzes reactions is called a(n) ____________.
21. The prefix poly– means _______________.
22. An element found in table salt is
A) iron
B) chlorine
C) carbon
D) hydrogen
23. The element that makes up the greatest percentage by weight in the body is
A) potassium
B) oxygen
C) sodium
D) nitrogen
24. An element needed to build bones is
A) iron
B) calcium
C) chlorine
D) nitrogen
25. A subunit of an element is a(n)
A) mixture
B) molecule
C) atom
D) compound
Page 2
26. The positively charged particles in the atom nucleus are called
A) neutrons
B) electrons
C) protons
D) isotopes
27. The atomic number of phosphorus is 15. How many protons does phosphorus have?
A) 10
B) 12
C) 15
D) More information is required to answer this question.
28. The atomic number of sodium is 11. The sodium ion has a single positive charge (Na+).
How many electrons does the sodium ion have?
A) 10
B) 11
C) 12
D) More information is required to answer this question.
29. A common isotope of sodium is called sodium-24, based on its atomic weight. The
atomic weight can be calculated by adding the number of protons and the number of
neutrons. The atomic number of sodium is 11. How many neutrons does sodium-24
have?
A) 9
B) 11
C) 13
D) More information is required to answer this question.
30. Cobalt has 27 electrons. What is its atomic number?
A) 13
B) 27
C) 54
D) More information is required to answer this question.
31. A combination of two or more substances that are not chemically bonded is a(n)
A) mixture
B) molecule
C) atom
D) compound
Page 3
32. A substance composed of two or more different elements participating in a chemical
bond is a(n)
A) compound
B) atom
C) mixture
D) solution
33. A substance that dissolves in another substance is a(n)
A) solution
B) solute
C) solvent
D) mixture
34. Which of the following is a mixture?
A) sugar water
B) table salt
C) hydrochloric acid
D) sodium hydroxide
35. A non-separating suspension can be described as
A) colloidal
B) inorganic
C) nuclear
D) covalent
36. A mixture in which the components remain evenly distributed is a(n)
A) solution
B) suspension
C) compound
D) molecule
37. A chemical bond formed by the sharing of electrons is described as a(n)
A) ionic bond
B) covalent bond
C) mixture
D) coordinate bond
Page 4
38. A graphic tracing of the electric current generated by the heart is called a(n)
A) electroencephalogram
B) electrocardiogram
C) radiotracing
D) thallium stress test
39. A basic substance could have a pH of
A) 0
B) 6
C) 7
D) 12
40. Which of the following is an organic compound?
A) salt
B) water
C) glycerol
D) zinc
41. The chemical category that includes fats and cholesterol is
A) proteins
B) lipids
C) carbohydrates
D) solutions
42. Proteins are complex molecules composed of
A) calcium
B) amino acids
C) glucose
D) water
43. The simplest form of carbohydrate is
A) disaccharides
B) monosaccharides
C) polysaccharides
D) unisaccharides
Page 5
44. All enzymes are
A) proteins
B) lipids
C) carbohydrates
D) None of the answers are correct.
45. A hydrophobic substance
A) mixes easily with water
B) repels water
C) is a colloid
D) contains hydrogen bonds
46. A substance that has a name ending in –ase is most likely a(n)
A) protein
B) lipid
C) carbohydrate
D) mixture
47. List, and briefly describe, two uses of radioisotopes.
48. List the three characteristics of organic compounds.
49. List and briefly describe the three types of carbohydrates and give an example of each.
50. Mr. L has difficulties digesting milk products due to a deficiency in the enzyme lactase.
His doctor has provided him with a solution of lactase to consume every time he eats a
dairy product. Mr. L decides he wants some hot chocolate. He boils his lactase with his
milk in order to save time. His hot chocolate causes him severe stomachaches, so he calls
his doctor to complain. Why did his lactase fail to work?
51. Using your knowledge of word parts, what would be a logical definition for the term
monosaccharidase?
Page 6
Answer Key
1. hydrogen
2. protons
3. electron
4. neutron
5. molecule
6. suspension
7. solvent
8. water
9. ion
10. covalent
11. anion
12. electrolytes
13. hydrogen
14. pH
15. basic or alkaline
16. more
17. isotope
18. carbon
19. nitrogen
20. enzyme
21. many
22. B
23. B
24. B
25. C
26. C
27. C
28. A
29. C
30. B
31. A
32. A
33. B
34. A
35. A
36. A
37. B
38. B
39. D
40. C
41. B
42. B
43. B
44. A
Page 7
45. B
46. A
47. Radioisotopes are used for cancer (radiation) treatment. The radiation harms tumor cells
to a greater extent than normal cells. Radioisotopes are also used for diagnosis. X-rays
use radioisotopes. Also, radioisotopes can be taken into the body and used to diagnose
tissue abnormalities.
48. Organic compounds (1) contain carbon, (2) form large, complex molecules, and (3) are
found in living things.
49. Monosaccharides are simple sugars consisting of a single sugar residue. An example is
glucose. Disaccharides consist of two simple sugars. An example is maltose.
Polysaccharides consist of many simple sugars linked together. Examples are starch and
glycogen.
50. Enzymes are proteins. They are often inactivated by extreme heat. When Mr. L boiled his
lactase solution, he inactivated the enzyme.
51. Mono means one, sacchar/o means sugar, and –ase signifies an enzyme. A
monosaccharidase would thus be an enzyme that acts on simple sugars
(monosaccharides).
Page 8

 

1. The testes are found within a sac called the _____________.
2. During embryonic development, each testis normally passes out of the abdominal cavity
through the ____________.
3. The testes are suspended within the scrotum by the ________.
4. Following meiosis, the number of chromosomes in each daughter cell is ___________.
5. The reproductive organ in which a fetus develops is the ______________.
6. The ejaculatory duct is formed by the union between the duct from the seminal vesicle
and the _________.
7. The muscular layer of the uterus is called the ____________.
8. The ____________ gland surrounds the urethra and contracts to aid ejaculation.
9. The tube that carries the ovum to the uterus is the _______________.
10. The lip-like folds of tissue in the vulva are called the ____________.
11. The recessed area at the top of the vagina around the cervix is the ______________.
12. The lower narrow region of the uterus is the ____________.
13. Simple sugars are added to semen by the ___________.
14. Semen passes from the ejaculatory duct into the ___________.
15. The part of spermatozoa that produces movement is the ____________.
16. The enzyme-containing cap on the head of spermatozoa is the ____________.
Page 1
17. The steroid produced in significant quantities during the luteal and follicular phases is
______________.
18. Early development of the follicle is controlled by the pituitary hormone called
______________.
19. The sex steroid called _____________ induces the development of male secondary sex
characteristics.
20. Luteinizing hormone stimulates the activity of the _________ cells in the male.
21. Most menopausal symptoms reflect a deficiency in the ovarian hormone _____________.
22. The normal age-related cessation of menstruation that occurs in women is called
_______________.
23. The use of artificial methods to prevent birth is called ____________.
24. The emergency contraceptive pill consists of several doses of the hormone ________.
25. The progesterone blocker that can be used to terminate an early pregnancy is
_________.
26. Based on your knowledge of word parts, metropathy is a disease of the
______________.
27. A word part meaning extreme end is _________________.
28. The interstitial cells of the testis produce
A) luteinizing hormone
B) mucus
C) a thin alkaline fluid
D) testosterone
Page 2
29. The ligaments holding the ovary in place include the
A) broad ligament
B) inguinal ligament
C) patellar ligament
D) aponeurosis
30. The glans penis is formed by the
A) corpus cavernosum
B) corpus spongiosum
C) seminal vesicles
D) spermatic cord
31. The prepuce is NOT present in individuals who have undergone
A) hysterectomy
B) circumcision
C) vasectomy
D) tubal ligation
32. The fold of membrane that is sometimes found near the vaginal opening is the
A) prepuce
B) labia
C) clitoris
D) hymen
33. The coiled tube on the testis that stores spermatozoa is the
A) vas deferens
B) epididymis
C) seminal vesicle
D) seminiferous tubule
34. Which of the following gland(s) is found in women?
A) greater vestibular glands
B) prostate gland
C) bulbourethral gland
D) seminal vesicle
Page 3
35. The labia and clitoris are part of the
A) obstetric perineum
B) vulva
C) vestibule
D) uterus
36. Which of the following structures contributes the most liquid to the semen?
A) seminiferous tubules
B) epididymis
C) vas deferens
D) seminal vesicles
37. Which of the following statements is NOT true of semen?
A) It neutralizes the pH of the vagina.
B) It contains sugars.
C) It is acidic.
D) It contains secretions from the seminal vesicles.
38. The head of the spermatozoon contains large amounts of
A) DNA
B) mitochondria
C) cytoplasm
D) All of the answers are correct.
39. An acrosome would be found in a
A) follicle
B) spermatozoon
C) corpus luteum
D) ovum
40. Menses results from
A) a decline in estrogen and progesterone
B) an increase in estrogen and progesterone
C) an increase in luteinizing hormone
D) an increase in follicle-stimulating hormone
Page 4
41. The uterine proliferative phase occurs during
A) the follicular phase
B) the secretory phase
C) ovulation
D) menstruation
42. Progesterone levels are highest during
A) the follicular phase
B) the proliferative phase
C) ovulation
D) the secretory phase
43. Testosterone causes
A) a surge in LH secretion
B) the development of spermatozoa
C) breast development
D) endometrial thickening
44. High levels of progesterone result in
A) decreased levels of luteinizing hormone
B) ovulation
C) follicular development
D) menstruation
45. Increased activity of the interstitial cells results in
A) decreased estrogen secretion
B) increased follicle-stimulating hormone secretion
C) increased progesterone secretion
D) decreased luteinizing hormone secretion
46. Menopause occurs when
A) the follicle differentiates into the corpus luteum
B) the aging ovary no longer produces mature follicles
C) the endometrial lining is shed
D) spermatozoa production ceases
Page 5
47. Which of the following birth control methods affects gametogenesis?
A) vasectomy
B) birth control patch
C) intrauterine device
D) All of the answers are correct.
48. Describe the function of semen, and name the glands that contribute secretions to semen.
49. Compare and contrast the role of LH in the regulation of the male and female gonad.
50. Briefly describe three distinct methods used by female contraceptives to prevent birth.
Page 6
Answer Key
1. scrotum
2. inguinal canal
3. spermatic cord
4. 23
5. uterus
6. vas or ductus deferens
7. myometrium
8. prostate
9. oviduct or uterine tube or fallopian tube
10. labia
11. fornix
12. cervix
13. seminal vesicles
14. urethra
15. flagellum
16. acrosome
17. estrogen
18. follicle-stimulating hormone (FSH)
19. testosterone
20. interstitial cells
21. estrogen
22. menopause
23. contraception
24. progesterone
25. mifepristone
26. uterus
27. acro–
28. D
29. A
30. B
31. B
32. D
33. B
34. A
35. B
36. D
37. C
38. A
39. B
40. A
41. A
42. D
43. B
44. A
Page 7
45. D
46. B
47. B
48. Semen nourishes and transports sperm cells. It also neutralizes and lubricates the female
reproductive tract during sexual intercourse. Three types of glands add their secretions to
spermatozoa from the testes to form semen. These glands are the seminal vesicles,
prostate, and bulbourethral (Cowper) glands.
49. LH controls hormone production in both males in females. In males, LH stimulates
testosterone secretion from interstitial cells. In females, LH controls progesterone release
from the corpus luteum. LH also directly regulates elements of gametogenesis in females,
since LH stimulates the release of the gamete from the ovary (ovulation), and maintains
the corpus luteum. LH plays an indirect role in male gametogenesis, since LH-induced
testosterone is involved in the maturation of spermatozoa.
50. 1. Birth control pills, injections, or patches prevent ovulation. 2. Intrauterine devices and
emergency contraceptives prevent fertilization and/or implantation. 3. Barrier methods
(female condom, tubal ligation) prevent contact between the spermatozoa and the ovum.
4. Spermicides kill spermatozoa.
Page 8

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Memmler’s Structure and Function of the Human Body, 10th ed by Taylor – Cohen”

Your email address will not be published. Required fields are marked *