Medical Language Immerse Yourself 4th Edition By Susan M. – Test Bank

$25.00

Category:

Description

INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS
Medical Language Immerse Yourself 4th Edition By Susan M. – Test Bank

Medical Language, 4e (Turley)

Chapter 2   The Body in Health and Disease

 

2.1   Multiple-Choice Questions

 

1) The plane that divides the body into upper and lower sections is the ________ plane.

  1. A) frontal
  2. B) transverse
  3. C) coronal
  4. D) midsagittal

Answer:  B

Explanation:  A) The frontal plane divides the body into front and back sections.

  1. B) Correct!
  2. C) The coronal plane divides the body into front and back sections.
  3. D) The midsagittal plane divides the body into right and left sections.

Page Ref: 39

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

2) A patient with a cancerous tumor may seek treatment from a physician whose specialty is ________.

  1. A) geriatrics
  2. B) neonatology
  3. C) radiology
  4. D) oncology

Answer:  D

Explanation:  A) Geriatrics is the knowledge and practice of treating older adults.

  1. B) Neonatology is the study of newborn babies.
  2. C) Radiology is the study of x-rays and radiation.
  3. D) Correct!

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

3) The integumentary system includes diseases of the ________.

  1. A) bones, cartilage, joints
  2. B) ovaries, uterine tubes, uterus
  3. C) skin, hair, nails, sweat glands, oil glands
  4. D) gallbladder, liver, stomach

Answer:  C

Explanation:  A) The integumentary system does not include these.

  1. B) The integumentary system does not include these.
  2. C) Correct!
  3. D) The integumentary system does not include these.

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

4) The predicted outcome of a disease is the ________.

  1. A) prognosis
  2. B) diagnosis
  3. C) etiology
  4. D) exacerbation

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The diagnosis identifies the cause of the disease.
  2. C) The etiology is the cause of the disease.
  3. D) Exacerbation is a sudden worsening in the symptoms.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

5) The front of the body is known as the anterior or ________ section.

  1. A) dorsal
  2. B) supine
  3. C) prone
  4. D) ventral

Answer:  D

Explanation:  A) Dorsal refers to the back of the body.

  1. B) Supine is a position of lying on the back.
  2. C) Prone is a position of lying face down.
  3. D) Correct!

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

6) The word lateral means “pertaining to the ________ of the body, an organ, or a structure.

  1. A) front
  2. B) side
  3. C) back
  4. D) head or top

Answer:  B

Explanation:  A) Anterior pertains to the front of a structure.

  1. B) Correct!
  2. C) Posterior or dorsal pertains to the back of a structure.
  3. D) Superior or cephalad pertains to the top of a structure.

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

7) The ________ internally divides the thoracic cavity from the abdominal cavity.

  1. A) mediastinum
  2. B) umbilicus
  3. C) viscera
  4. D) diaphragm

Answer:  D

Explanation:  A) The mediastinum is contained within the thoracic cavity.

  1. B) The umbilicus is on the surface of the abdomen.
  2. C) The viscera are the large internal organs within the abdominopelvic cavity.
  3. D) Correct!

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

8) The ________ region on the surface of the abdominopelvic cavity is inferior to the umbilical region and medial to the inguinal regions.

  1. A) hypochondriac
  2. B) hypogastric
  3. C) inguinal
  4. D) epigastric

Answer:  B

Explanation:  A) The hypochondriac regions are superior and to the left and right of the umbilical region.

  1. B) Correct!
  2. C) The inguinal regions are inferior but to the left and right of the umbilical region.
  3. D) The epigastric region is centered but is superior to the umbilical region.

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

9) Lying on the back is being in the ________ position.

  1. A) caudad
  2. B) distal
  3. C) dorsal supine
  4. D) prone

Answer:  C

Explanation:  A) Caudad is a direction, not a position.

  1. B) Distal is a direction, not a position.
  2. C) Correct!
  3. D) Prone is lying face down on the anterior part of the body.

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

10) A disease having no identifiable or confirmed cause.

  1. A) nosocomial
  2. B) idiopathic
  3. C) degenerative
  4. D) iatrogenic

Answer:  B

Explanation:  A) A nosocomial disease has an identifiable cause.

  1. B) Correct!
  2. C) A degenerative disease has an identifiable cause.
  3. D) An iatrogenic disease has an identifiable cause.

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

11) If an infant is born with cerebral palsy, this disease is categorized as ________.

  1. A) hereditary
  2. B) degenerative
  3. C) congenital
  4. D) environmental

Answer:  C

Explanation:  A) Cerebral palsy is not a hereditary disease.

  1. B) Cerebral palsy is not a degenerative disease.
  2. C) Correct!
  3. D) Cerebral palsy is not an environmental disease.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

12) A stethoscope would be used to perform which part of the physical examination?

  1. A) palpation
  2. B) viewing
  3. C) inspection
  4. D) auscultation

Answer:  D

Explanation:  A) Palpation uses the hands, not a stethoscope.

  1. B) Viewing or inspection uses the eyes, not a stethoscope.
  2. C) Inspection or viewing uses the eyes, not a stethoscope.
  3. D) Correct!

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

13) Which is an example of a physician extender?

  1. A) licensed practical nurse
  2. B) physical therapist
  3. C) nurse practitioner
  4. D) pharmacist

Answer:  C

Explanation:  A) A licensed practical nurse is an allied health professional, not a physician extender.

  1. B) A physical therapist is an allied health professional, not a physician extender.
  2. C) Correct!
  3. D) A pharmacist is a physician, not a physician extender.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Professionals

 

14) An example of a symptom would be ________.

  1. A) pain felt in the joints
  2. B) vomiting
  3. C) coughing up blood
  4. D) a fever of 102 degrees

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Vomiting is a sign because it can be seen by others.
  2. C) Coughing up blood is a sign because it can be seen by others.
  3. D) A fever of 102 degrees is a sign because it can be seen by others.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

15) Moving toward the tailbone is going in a ________ direction.

  1. A) cephalad
  2. B) coronal
  3. C) caudad
  4. D) cranial

Answer:  C

Explanation:  A) Cephalad is moving toward the head.

  1. B) Coronal is a body plane, not a direction.
  2. C) Correct!
  3. D) Cranial is not a direction.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

16) The opposite direction from distal is ________.

  1. A) superficial
  2. B) deep
  3. C) superior
  4. D) proximal

Answer:  D

Explanation:  A) Superficial is the opposite of deep.

  1. B) Deep is the opposite of superficial.
  2. C) Superior is the opposite of inferior.
  3. D) Correct!

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

17) Otolaryngology is a branch of medicine specializing in diseases of the ________.

  1. A) spinal cord, nerves, spinal fluid
  2. B) ureters, bladder, urethra
  3. C) testes, epididymis, penis
  4. D) ears, nose, throat

Answer:  D

Explanation:  A) Neurology deals with the spinal cord, nerves, and spinal fluid.

  1. B) Urology deals with the ureters, bladder, and urethra.
  2. C) Male reproductive medicine deals with the testes, epididymis, and penis.
  3. D) Correct!

Page Ref: 20

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

18) Palliative care would be the goal in a/an ________.

  1. A) ambulatory surgery center
  2. B) hospice
  3. C) emergency department
  4. D) clinic

Answer:  B

Explanation:  A) The goal of an ambulatory surgery center is not palliative care.

  1. B) Correct!
  2. C) The goal of an emergency department is not palliative care.
  3. D) The goal of a clinic is not palliative care.

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

19) An example of viscera would be ________.

  1. A) bone
  2. B) skin
  3. C) intestines
  4. D) teeth

Answer:  C

Explanation:  A) Bone is not one of the large internal organs of the viscera.

  1. B) Skin is not one of the large internal organs of the viscera.
  2. C) Correct!
  3. D) The teeth are not one of the large internal organs of the viscera.

Page Ref: 57

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

20) A patient with a mass in the inguinal region would be located ________.

  1. A) in the groin
  2. B) around the umbilicus
  3. C) directly above the stomach
  4. D) below the ribs

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The umbilicus is in the umbilical area.
  2. C) The inguinal area is not above the stomach.
  3. D) The hypochondriac region is below the ribs.

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

 

21) Dietetics is the knowledge and practice of ________.

  1. A) nutrients in the intestines
  2. B) diet and foods
  3. C) the teeth
  4. D) all of the above

Answer:  B

Explanation:  A) Dietetics is not the knowledge of the intestines.

  1. B) Correct!
  2. C) Dentistry deals with the teeth.
  3. D) Only one of the answers is correct.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

22) Which doctor’s practice is limited to treating diseases of the feet?

  1. A) D.P.M.
  2. B) D.O.
  3. C) D.D.S.
  4. D) D.C.

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) A D.O. is a doctor of osteopathy who can treat all diseases.
  2. C) A D.D.S. is a dentist who can only treat the teeth.
  3. D) A D.C. is a Doctor of Chiropractic who can only treat the alignment of the bones, muscles, and nerves.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

23) The suffixes -ic and -al mean ________.

  1. A) “study of”
  2. B) “knowledge; practice”
  3. C) “pertaining to”
  4. D) “in the direction of; toward”

Answer:  C

Explanation:  A) The suffix –logy means “study of.”

  1. B) The suffix -ics means “knowledge; practice.”
  2. C) Correct!
  3. D) The suffix -ad means “in the direction of; toward.”

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

24) Which is a body cavity?

  1. A) thoracic
  2. B) umbilical
  3. C) epigastric
  4. D) quadrant

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Umbilical is a region, not a body cavity.
  2. C) Epigastric is a region, not a body cavity.
  3. D) Quadrant is not a body cavity.

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

25) The patient has had mild joint pain for the past three years without any increase in severity. This means that her symptoms are ________.

  1. A) chronic
  2. B) acute
  3. C) exacerbated
  4. D) in remission

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Mild joint pain is not acute.
  2. C) Mild joint pain that has not increased in severity is not exacerbated.
  3. D) Mild joint pain that has not increased in severity but is still present is not in remission.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

26) All of the following are body planes EXCEPT ________.

  1. A) coronal
  2. B) dorsal supine
  3. C) sagittal
  4. D) transverse

Answer:  B

Explanation:  A) Coronal is a body plane.

  1. B) Correct! Dorsal supine is a position, not a body plane.
  2. C) Sagittal is a body plane.
  3. D) Transverse is a body plane.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

27) Which body plane divides the body into right and left sections?

  1. A) coronal
  2. B) ventral
  3. C) sagittal
  4. D) transverse

Answer:  C

Explanation:  A) The coronal plane divides the body into front and back sections.

  1. B) Ventral refers to the front of the body.
  2. C) Correct!
  3. D) The transverse plane divides the body into upper and lower sections.

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

28) Which body plane is also called the frontal plane?

  1. A) coronal
  2. B) inguinal
  3. C) sagittal
  4. D) transverse

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Inguinal is a region, not a body plane.
  2. C) The midsagittal plane has no other name.
  3. D) The transverse plane has no other name.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

29) Which is the only horizontal plane that divides the body?

  1. A) coronal
  2. B) dorsal
  3. C) midsagittal
  4. D) transverse

Answer:  D

Explanation:  A) The coronal plane is a vertical plane.

  1. B) Dorsal is a position, not a body plane.
  2. C) Midsagittal is a vertical plane.
  3. D) Correct!

Page Ref: 39

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

30) Moving toward the head is moving in a ________ direction.

  1. A) cephalad
  2. B) proximal
  3. C) caudad
  4. D) medial

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Proximal is moving toward where a limb is attached to the body.
  2. C) Caudad is moving toward the tailbone.
  3. D) Medial is moving toward the middle of the body.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

31) Moving from the trunk of the body toward the end of a limb is moving in a/an ________ direction.

  1. A) inferior
  2. B) proximal
  3. C) distal
  4. D) superior

Answer:  C

Explanation:  A) Inferior pertains to the lower section of the body, not a direction.

  1. B) Proximal means moving toward the body where the limb is attached.
  2. C) Correct!
  3. D) Superior pertains to the upper section of the body, not a direction.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

32) Which body cavity is a continuation of the cranial cavity and travels down the midline of the back?

  1. A) spinal
  2. B) abdominal
  3. C) thoracic
  4. D) pelvic

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The abdominal cavity is not a continuation of the cranial cavity.
  2. C) The thoracic cavity is not a continuation of the cranial cavity.
  3. D) The pelvic cavity is not a continuation of the cranial cavity.

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

33) Patients who are acutely ill and require medical or surgical care for longer than 24 hours are treated at a ________.

  1. A) hospital
  2. B) consultant
  3. C) hospice
  4. D) long-term care facility

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Seriously ill patients are not sent to a consultant.
  2. C) Seriously ill patients are not sent to a hospice.
  3. D) Seriously ill patients are not sent a long-term care facility.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

34) Which body system contains the nose, pharynx (throat), larynx (voice box), trachea, bronchi, bronchioles, and alveoli (in the lungs)?

  1. A) cardiovascular
  2. B) respiratory
  3. C) gastrointestinal
  4. D) hematology

Answer:  B

Explanation:  A) The cardiovascular system does not contain these structures.

  1. B) Correct!
  2. C) The gastrointestinal system does not contain these structures.
  3. D) The medical specialty of hematology does not contain these structures.

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

 

35) Body system that circulates the blood throughout the body.

  1. A) cardiovascular
  2. B) respiratory
  3. C) gastrointestinal
  4. D) hematology

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The respiratory system does not circulate the blood.
  2. C) The gastrointestinal system does not circulate the blood.
  3. D) Hematology is the study of the blood as a medical specialty. It is not the body system that circulates the blood.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

 

36) Medical specialty that deals with newborn babies with medical problems.

  1. A) pediatrics
  2. B) geriatrics
  3. C) neonatology
  4. D) obstetrics

Answer:  C

Explanation:  A) Pediatrics is the knowledge and practice of children, not just newborn babies.

  1. B) Geriatrics is the knowledge and practice of persons of old age.
  2. C) Correct!
  3. D) Obstetrics is the knowledge and practice of labor and childbirth from the point of view of the mother, not the newborn baby.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

37) Which medical specialty deals with the female genital system?

  1. A) hematology
  2. B) urology
  3. C) gynecology
  4. D) oncology

Answer:  C

Explanation:  A) Hematology deals with the blood.

  1. B) Urology deals with the kidneys, ureters, bladder, and urethra.
  2. C) Correct!
  3. D) Oncology deals with cancerous tumors and masses.

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

38) A disease caused by medicine or treatment given to the patient.

  1. A) congenital
  2. B) iatrogenic
  3. C) hereditary
  4. D) environmental

Answer:  B

Explanation:  A) A congenital disease is not caused by medicine or treatment given to the patient.

  1. B) Correct!
  2. C) A hereditary disease is not caused by medicine or treatment given to the patient.
  3. D) An environmental disease is not caused by medicine or treatment given to the patient.

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

39) An infection that occurs due to exposure to a disease-causing agent while in the hospital is an example of a/an ________ disease.

  1. A) idiopathic
  2. B) nutritional
  3. C) nosocomial
  4. D) symptomatic

Answer:  C

Explanation:  A) An idiopathic infection has no identifiable cause.

  1. B) There is no such thing as a nutritional infection.
  2. C) Correct! A nosocomial infection is caused by exposure to a disease-causing agent while the patient is in the hospital.
  3. D) A surgical wound is a sign, not a symptom that only the patient can feel.

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

40) When a patient is asymptomatic, this means that the patient ________.

  1. A) shows no symptoms or signs of disease
  2. B) has a hospital-acquired infection
  3. C) should be in a hospice facility
  4. D) shows severe symptoms or signs

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) A patient who is asymptomatic probably does not have a hospital-acquired infection.
  2. C) Hospice is not for patients who are asymptomatic.
  3. D) Patients who are asymptomatic do not show severe symptoms or signs.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Comprehension

Question Type:  Diseases

 

41) Listening to the sounds of the heart, lungs, or intestines is the process of ________.

  1. A) palpation
  2. B) exacerbation
  3. C) auscultation
  4. D) inspection

Answer:  C

Explanation:  A) Palpation does not involve listening.

  1. B) Exacerbation does not involve listening.
  2. C) Correct!
  3. D) Inspection does not involve listening.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

42) An abnormal condition or complication that is caused by the original disease and remains after the original disease has resolved.

  1. A) remission
  2. B) sequela
  3. C) exacerbation
  4. D) relapse

Answer:  B

Explanation:  A) This does not describe a remission.

  1. B) Correct!
  2. C) This does not describe an exacerbation.
  3. D) This does not describe a relapse.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

43) A physician who is on the medical staff of a hospital and admits a patient to the hospital is the ________.

  1. A) consulting physician
  2. B) attending physician
  3. C) physician extender
  4. D) primary care physician

Answer:  B

Explanation:  A) A consulting physician does not admit a patient to the hospital.

  1. B) Correct!
  2. C) A physician extender is not a physician.
  3. D) A primary care physician sees patients in the office setting.

Page Ref: 58

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Professionals

 

44) Which indicates a disease that does NOT respond well to treatment?

  1. A) remission
  2. B) sequela
  3. C) refractory
  4. D) recuperation

Answer:  C

Explanation:  A) This does not describe remission.

  1. B) This does not describe sequela.
  2. C) Correct!
  3. D) This does not describe recuperation.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

45) Which of the following is NOT an approach for studying the body?

  1. A) diseases approach
  2. B) anatomy and physiology approach
  3. C) microscopic to macroscopic approach
  4. D) body systems approach

Answer:  A

Explanation:  A) Correct! When studying the body, disease is not an approach. The study of the body is approached from a point of wellness.

  1. B) This is an approach for studying the body.
  2. C) This is an approach for studying the body.
  3. D) This is an approach for studying the body.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.1

LOD:  Knowledge

Question Type:  The Body in Health

46) Planes divide the body into all of the following sections EXCEPT ________.

  1. A) right and left
  2. B) top and bottom
  3. C) front and back
  4. D) inside and outside

Answer:  D

Explanation:  A) The midsagittal plane divides the body into right and left sections.

  1. B) The transverse plane divides the body into top and bottom sections.
  2. C) The coronal plane divides the body into front and back sections.
  3. D) Correct!

Page Ref: 36—40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

47) A category of disease caused by progressive destruction of cells due to disease or the aging process.

  1. A) idiopathic
  2. B) iatrogenic
  3. C) degenerative
  4. D) environmental

Answer:  C

Explanation:  A) Idiopathic disease does not have an identified cause.

  1. B) Iatrogenic disease is caused by the physician or treatment.
  2. C) Correct!
  3. D) Environmental disease is caused by something in the environment.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

48) Sudden worsening in severity of symptoms or signs.

  1. A) subacute
  2. B) remission
  3. C) exacerbation
  4. D) sequela

Answer:  C

Explanation:  A) Subacute does not involve a sudden worsening.

  1. B) Remission does not involve a sudden worsening.
  2. C) Correct!
  3. D) A sequela is not always related to a sudden worsening.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

49) A disease that does NOT respond to treatment.

  1. A) refractory
  2. B) prognosis
  3. C) therapeutic
  4. D) remission

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Prognosis does not refer to treatment.
  2. C) Therapeutic has a positive response to treatment.
  3. D) Remission does not always refer to treatment.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

50) Which is the most frequently used healthcare setting?

  1. A) outpatient surgery center
  2. B) ambulatory care center
  3. C) physician’s office
  4. D) long-term care facility

Answer:  C

Explanation:  A) This is not the most frequently used healthcare setting.

  1. B) This is not the most frequently used healthcare setting.
  2. C) Correct!
  3. D) This is not the most frequently used healthcare setting.

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

 

51) To understand the patient’s symptoms and signs, a physician first ________.

  1. A) performs an H&P
  2. B) completes a CRNA
  3. C) refers the patient to an ENT doctor
  4. D) performs PT

Answer:  A

Explanation:  A) Correct! H&P stands for “history and physical examination.”

  1. B) A CRNA (certified registered nurse anesthetist) is a person.
  2. C) The physician does not refer the patient to a specialist first.
  3. D) The physician does not perform PT (physical therapy) first.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

52) What types of professionals support the physician and perform specific services ordered by the physician?

  1. A) chiropractors
  2. B) allied health professionals
  3. C) CRNAs
  4. D) gynecologists

Answer:  B

Explanation:  A) Chiropracters are physicians.

  1. B) Correct! These include nurses, technologists, technicians, and therapists.
  2. C) CRNAs are physician extenders.
  3. D) Gynecologists are physicians.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

53) Which combining form means the “area between the ribs and pelvis; lower back”?

  1. A) lumb/o-
  2. B) cephal/o-
  3. C) ur/o-
  4. D) intern/o-

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Cephal/o– means “head.”
  2. C) Ur/o– means “urinary system; urine.”
  3. D) Intern/o– means “inside.”

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

54) Cavity that is surrounded by the breast bone (sternum), ribs, and bones of the spine.

  1. A) viscera
  2. B) supine
  3. C) transverse plane
  4. D) thoracic

Answer:  D

Explanation:  A) The viscera are large internal organs, not an area.

  1. B) Supine is a position, not an area.
  2. C) Transverse plane is not an area.
  3. D) Correct!

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

55) The medical specialty that is the study of medicines and drugs.

  1. A) pharmacology
  2. B) dermatology
  3. C) dietetics
  4. D) oncology

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Dermatology is the medical specialty for the skin.
  2. C) Dietetics is the medical specialty for diet and foods.
  3. D) Oncology is the medical specialty for cancer.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

56) Endocrinology is the medical specialty that studies the ________.

  1. A) ears, nose, and throat
  2. B) testes, ovaries, adrenal glands, pancreas, thymus, thyroid, parathyroid, pituitary, and pineal glands
  3. C) breasts, ovaries, uterine tubes, uterus, vagina, and external genitalia
  4. D) scrotum, testes, epididymis, vas deferens, seminal vesicles, prostate gland, urethra, and penis

Answer:  B

Explanation:  A) Endocrinology does not study these structures.

  1. B) Correct!
  2. C) Endocrinology does not study these structures.
  3. D) Endocrinology does not study these structures.

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

57) Dermatology is the medical specialty that studies the ________.

  1. A) respiratory system
  2. B) integumentary system
  3. C) lymphatic system
  4. D) endocrine system

Answer:  B

Explanation:  A) Dermatology does not study the respiratory system.

  1. B) Correct! Integumentary means “pertaining to the skin.”
  2. C) Dermatology does not study the lymphatic system.
  3. D) Dermatology does not study the endocrine system.

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

58) The function of the gastrointestinal system is to ________.

  1. A) digest food
  2. B) circulate blood
  3. C) inhale and exhale gases
  4. D) recognize and destroy disease-causing organisms

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) This is the function of the cardiovascular system.
  2. C) This is the function of the respiratory system.
  3. D) This is the function of the lymphatic system and the blood.

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

 

59) The coronal plane is named for a ________.

  1. A) body system
  2. B) quadrant
  3. C) suture
  4. D) none of the above

Answer:  C

Explanation:  A) It is not named for a body system.

  1. B) It is not named for a quadrant.
  2. C) Correct! The coronal plane is named for the coronal suture in the cranium.
  3. D) One of the answers is correct.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

60) The word dorsal means “pertaining to the ________.”

  1. A) anterior
  2. B) front
  3. C) side
  4. D) back

Answer:  D

Explanation:  A) Dorsal does not mean this.

  1. B) Dorsal does not mean this.
  2. C) Dorsal does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

61) Two of the imaginary planes that divide the body derive their names from ________.

  1. A) prefixes
  2. B) suture lines on the cranium
  3. C) anatomical positions
  4. D) body cavities

Answer:  B

Explanation:  A) These planes do not derive their names from prefixes.

  1. B) Correct!
  2. C) These planes do not derive their names from anatomical positions.
  3. D) These planes do not derive their names from body cavities.

Page Ref: 37

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

62) The orientation of the coronal suture in the cranium corresponds to the orientation of the ________.

  1. A) prone position
  2. B) midsagittal plane
  3. C) medial direction
  4. D) frontal plane

Answer:  D

Explanation:  A) The coronal suture is not related to the prone position.

  1. B) The coronal suture is not related to the midsagittal plane.
  2. C) The coronal suture is not related to the medial direction.
  3. D) Correct! The coronal plane is also known as the frontal plane.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

63) Which word is MISSPELLED?

  1. A) proximally
  2. B) posterioanterior
  3. C) midsagittal
  4. D) viscera

Answer:  B

Explanation:  A) This is spelled correctly.

  1. B) Correct! The correct spelling is
  2. C) This is spelled correctly.
  3. D) This is spelled correctly.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Knowledge

Question Type:  Spelling

64) The midsagittal plane divides the body into ________.

  1. A) top and bottom
  2. B) anterior and posterior
  3. C) right and left
  4. D) microscopic and macroscopic

Answer:  C

Explanation:  A) The transverse plane divides the body into top and bottom.

  1. B) The front plane divides the body into anterior and posterior.
  2. C) Correct!
  3. D) No plane divides the body into microscopic and macroscopic.

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

65) The proximal end of the humerus (upper arm) is located next to the ________.

  1. A) spine
  2. B) elbow
  3. C) wrist
  4. D) shoulder

Answer:  D

Explanation:  A) The humerus is not next to the spine.

  1. B) The proximal end is not next to the elbow.
  2. C) The proximal end is not next to the wrist.
  3. D) Correct!

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

66) To move from the body to the end of a limb is to move ________.

  1. A) distally
  2. B) proximally
  3. C) caudally
  4. D) superiorly

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Proximally is moving toward the body.
  2. C) Caudally is moving toward the tailbone.
  3. D) Superiorly is moving in an upward direction on the trunk of the body, not on a limb.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

67) The ________ contains the trachea, esophagus, heart, and related structures.

  1. A) cranial cavity
  2. B) thoracic cavity
  3. C) abdominal cavity
  4. D) pelvic cavity

Answer:  B

Explanation:  A) These are not in the cranial cavity.

  1. B) Correct!
  2. C) These are not in the abdominal cavity.
  3. D) These are not in the pelvic cavity.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

68) The abdominal cavity is ________ to the thoracic cavity.

  1. A) lateral
  2. B) inferior
  3. C) superior
  4. D) posterior

Answer:  B

Explanation:  A) The abdominal cavity is not lateral to the thoracic cavity.

  1. B) Correct!
  2. C) The abdominal cavity is not superior to the thoracic cavity.
  3. D) The abdominal cavity is not posterior to the thoracic cavity.

Page Ref: 40, 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

 

69) Most cells and cellular structures are ________.

  1. A) body systems
  2. B) quadrants
  3. C) microscopic
  4. D) medical specialties

Answer:  C

Explanation:  A) Cells are not body systems.

  1. B) Cells are not quadrants.
  2. C) Correct!
  3. D) Cells are not medical specialties.

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

70) The large internal organs in the abdominopelvic cavity are known as ________.

  1. A) body systems
  2. B) pediatrics
  3. C) pathogens
  4. D) viscera

Answer:  D

Explanation:  A) The large internal organs are not body systems.

  1. B) Pediatrics is a medical specialty, not large internal organs.
  2. C) Pathogens are microorganisms, not large internal organs.
  3. D) Correct!

Page Ref: 57

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

71) Which structure can be seen through a microscope?

  1. A) quadrant
  2. B) cell
  3. C) body cavity
  4. D) body system

Answer:  B

Explanation:  A) A quadrant can be seen without a microscope.

  1. B) Correct!
  2. C) A body cavity can be seen without a microscope.
  3. D) A body system can be seen without a microscope.

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

 

 

72) Cardiology involves the study, diagnosis, and treatment of diseases of the ________.

  1. A) stomach and intestines
  2. B) bones, cartilage, ligaments, and joints
  3. C) skin, hair, and nails
  4. D) heart, arteries, veins, and capillaries

Answer:  D

Explanation:  A) This is the study of gastroenterology.

  1. B) This is the study of orthopedics.
  2. C) This is the study of dermatology.
  3. D) Correct!

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

73) The endocrine system is composed of various organs and glands that ________.

  1. A) form a covering for the body
  2. B) coordinate movement
  3. C) secrete hormones
  4. D) produce urine

Answer:  C

Explanation:  A) The integumentary system forms a covering for the body.

  1. B) The nervous system coordinates movement of the body.
  2. C) Correct!
  3. D) The urinary system produces urine.

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

 

74) Ophthalmology studies the ________.

  1. A) skin
  2. B) eyes
  3. C) ears
  4. D) female reproductive organs

Answer:  B

Explanation:  A) Dermatology studies the skin.

  1. B) Correct!
  2. C) Otolaryngology studies the ears.
  3. D) Gynecology studies the female reproductive system.

Page Ref: 55

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

75) The knowledge and practice of persons of old age and their medical treatment is known as ________.

  1. A) pediatrics
  2. B) psychiatry
  3. C) neonatology
  4. D) geriatrics

Answer:  D

Explanation:  A) Pediatrics is the medical specialty for children.

  1. B) Psychiatry is a medical specialty for patients of all ages.
  2. C) Neonatology is the medical specialty for newborns.
  3. D) Correct!

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

76) The study and treatment of a (cancerous) mass or tumor is ________.

  1. A) pharmacology
  2. B) geriatrics
  3. C) oncology
  4. D) dietetics

Answer:  C

Explanation:  A) Pharmacology is the study of drugs.

  1. B) Geriatrics is concerned with older adults.
  2. C) Correct!
  3. D) Dietetics is concerned with diet and foods.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

77) Any change in the normal structure or function of the body is ________.

  1. A) physiology
  2. B) hereditary
  3. C) disease
  4. D) anatomy

Answer:  C

Explanation:  A) Physiology is the normal function, not a change.

  1. B) Not all changes are hereditary.
  2. C) Correct!
  3. D) Anatomy is the normal structure, not a change.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

78) The cause or origin of any disease is ________.

  1. A) the etiology
  2. B) a symptom
  3. C) a pathogen
  4. D) an exacerbation

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) A symptom is not a cause.
  2. C) A pathogen can cause a specific disease, but not all disease.
  3. D) An exacerbation is not the cause of a disease.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

79) Disease associated with an abnormality in the fetus is said to be ________.

  1. A) degenerative
  2. B) neoplastic
  3. C) congenital
  4. D) infectious

Answer:  C

Explanation:  A) A fetus does not have degenerative disease.

  1. B) A fetus does not have neoplastic disease.
  2. C) Correct!
  3. D) An abnormality in the fetus is not necessarily an infectious disease.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

80) A patient cannot recover from an illness that is ________.

  1. A) therapeutic
  2. B) terminal
  3. C) chronic
  4. D) infectious

Answer:  B

Explanation:  A) There is no such thing as a therapeutic illness.

  1. B) Correct! A terminal illness always results in death.
  2. C) A patient can recover from a chronic illness.
  3. D) A patient can recover from an infectious illness.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

81) Which healthcare professional treats the alignment of the bones, muscles, and nerves?

  1. A) chiropractor
  2. B) optometrist
  3. C) dentist
  4. D) podiatrist

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) An optometrist treats diseases of the eye.
  2. C) A dentist treats diseases of the teeth.
  3. D) A podiatrist treats diseases of the feet.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

82) The suffix -ician means ________.

  1. A) “medical treatment”
  2. B) “disease”
  3. C) “skilled expert; skilled professional”
  4. D) “present at birth”

Answer:  C

Explanation:  A) The suffix –ician does not mean this.

  1. B) The suffix –ician does not mean this.
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form congenit/o– means “present at birth.”

Page Ref: 67

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

83) Which of the following is TRUE of hospice care?

  1. A) It provides care for patients with terminal illnesses.
  2. B) It provides emotional support for patients and families.
  3. C) It provides palliative care and counseling.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Explanation:  A) This is true, but it is not the only correct answer.

  1. B) This is true, but it is not the only correct answer.
  2. C) This is true, but it is not the only correct answer.
  3. D) Correct!

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

 

84) People who visit a clinic are known as ________.

  1. A) inpatients
  2. B) clients
  3. C) residents
  4. D) outpatients

Answer:  D

Explanation:  A) Clinic patients are not known as inpatients.

  1. B) Clinic patients are not known as clients.
  2. C) Clinic patients are not known as residents.
  3. D) Correct!

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

85) The combining form abdomin/o– means ________.

  1. A) “abdomen”
  2. B) “intestine”
  3. C) “gastric”
  4. D) “stomach”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Abdomin/o– does not mean this.
  2. C) There are no medical word parts that mean gastric.
  3. D) Abdomin/o- does not mean this.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

86) The combining form anter/o– means ________.

  1. A) “back part”
  2. B) “plane”
  3. C) “before; front part”
  4. D) “pertaining to”

Answer:  C

Explanation:  A) Anter/o– does not mean this.

  1. B) Anter/o– does not mean this.
  2. C) Correct!
  3. D) Only suffixes have a definition of pertaining to.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

87) The combining form caud/o– means ________.

  1. A) “across; through”
  2. B) “cause of disease”
  3. C) “head”
  4. D) “tailbone”

Answer:  D

Explanation:  A) Caud/o– does not mean this.

  1. B) Caud/o– does not mean this.
  2. C) Caud/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

88) The combining form cav/o– means ________.

  1. A) “cavity”
  2. B) “hold together”
  3. C) “hollow space”
  4. D) “back part”

Answer:  C

Explanation:  A) Cav/o- does not mean this.

  1. B) Cav/o- does not mean this.
  2. C) Correct!
  3. D) Cav/o- does not mean this.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

89) The combining form congenit/o– means ________.

  1. A) “entry point”
  2. B) “gene”
  3. C) “man”
  4. D) “present at birth”

Answer:  D

Explanation:  A) Congenit/o– does not mean this.

  1. B) Congenit/o– does not mean this.
  2. C) Congenit/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

90) The combining form coron/o- means ________.

  1. A) “end”
  2. B) “going from front to back”
  3. C) “head”
  4. D) “structure that encircles like a crown”

Answer:  D

Explanation:  A) Coron/o- does not mean this.

  1. B) Coron/o– does not mean this.
  2. C) Coron/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

91) The combining form crani/o– means “cranium; ________.”

  1. A) skull
  2. B) face
  3. C) head
  4. D) mind

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Crani/o– does not mean this.
  2. C) Crani/o– does not mean this.
  3. D) Crani/o– does not mean this.

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

92) The combining form dist/o– means ________.

  1. A) “examine with an instrument”
  2. B) “away from the center; away from the point of origin.”
  3. C) “distance; far away in the distance”
  4. D) “process of cutting; process of making an incision”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form dist/o– does not mean this.

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form dist/o– does not mean this.
  3. D) The combining form dist/o– does not mean this.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

93) The combining form eti/o– means ________.

  1. A) “middle”
  2. B) “genetic inheritance”
  3. C) “tapping”
  4. D) “cause of disease”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form medi/o– means this.

  1. B) The combining form heredit/o– means this.
  2. C) The combining form percuss/o– means this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

94) The combining form extern/o– means ________.

  1. A) “inside”
  2. B) “middle”
  3. C) “outside”
  4. D) “side”

Answer:  C

Explanation:  A) The combining form inter/o– means this.

  1. B) The combining form medi/o– means this.
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form later/o– means this.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

95) The combining form front/o– means ________.

  1. A) “back”
  2. B) “face”
  3. C) “going from front to back”
  4. D) “front”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form dors/o– means this.

  1. B) The combining form front/o– does not mean this.
  2. C) The combining form sagitt/o– means this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

96) The combining form ________ means “knowledge.”

  1. A) cephal/o-
  2. B) gnos/o
  3. C) know/o-
  4. D) symptomat/o-

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form cephal/o– means “head.”

  1. B) Correct!
  2. C) This is not a combining form.
  3. D) The combining form symptomat/o– means “collection of symptoms.”

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

97) The combining form heredit/o– means ________.

  1. A) “gene”
  2. B) “genetic inheritance”
  3. C) “genetic mutation”
  4. D) “present at birth”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form heredit/o– does not mean this.

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form heredit/o– does not mean this.
  3. D) The combining form congenit/o– means “present at birth.”

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

98) The combining form iatr/o- means ________.

  1. A) “collection of symptoms”
  2. B) “drug; medicine”
  3. C) “blood vessel”
  4. D) “medical treatment; physician”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form symptomat/o– means “collection of symptoms.”

  1. B) The combining form pharmac/o– means “drug; medicine.”
  2. C) The combining form vascul/o– means “blood vessel.”
  3. D) Correct!

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

99) The combining form idi/o– means ________.

  1. A) “individual; unknown”
  2. B) “therapy; treatment”
  3. C) “accessory; servant”
  4. D) “cause of disease”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form therapeut/o- means “treatment.”
  2. C) The combining form ancill/o- means “accessory; servant.”
  3. D) The combining form eti/o- means “cause of disease.”

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

100) The combining form infect/o– means ________.

  1. A) “collection of symptoms”
  2. B) “disease within”
  3. C) “hospital”
  4. D) “disability”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form infect/o– does not mean “collection of symptoms.”

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form infect/o– does not mean “hospital.”
  3. D) The combining form infect/o- does not mean “disability.”

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

101) The combining form intern/o– means ________.

  1. A) “inside”
  2. B) “above”
  3. C) “outside”
  4. D) “middle”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form intern/o- does not mean this.
  2. C) The combining form intern/o- does not mean this.
  3. D) The combining form intern/o– does not mean this.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

102) The combining form later/o- means ________.

  1. A) “back”
  2. B) “front”
  3. C) “middle”
  4. D) “side”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form later/o– does not mean this.

  1. B) The combining form later/o– does not mean this.
  2. C) The combining form later/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

103) The combining form lumb/o– means ________.

  1. A) area between the ribs and pelvis; lower back
  2. B) back part
  3. C) back; dorsum
  4. D) spine

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form poster/o- means “back part.”
  2. C) The combining form dors/o- means “back.”
  3. D) The combining form spin/o- means “spine.”

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

104) The combining form ________ means “medicine; physician.”

  1. A) hemat/o-
  2. B) symptomat/o-
  3. C) medic/o-
  4. D) path/o-

Answer:  C

Explanation:  A) The combining form hemat/o– means “blood.”

  1. B) The combining form symptomat/o– means “collection of symptoms.”
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form path/o- means “disease.”

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

105) The combining form medi/o– means ________.

  1. A) “mediastinum”
  2. B) “medicine; physician”
  3. C) “medium”
  4. D) “middle”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form medi/o- does not mean this.

  1. B) The combining form medi/o– does not mean this.
  2. C) The combining form medi/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

106) The combining form palliat/o– means ________.

  1. A) “large internal organs”
  2. B) “give ability”
  3. C) “child”
  4. D) “reduce the severity”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form viscer/o– means this.

  1. B) The combining form habilitat/o- means this.
  2. C) The combining form ped/o– means this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

107) The combining form path/o- means ________.

  1. A) “disease”
  2. B) “drug; medicine”
  3. C) “mind”
  4. D) “medicine; physician”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form pharmac/o- means this.
  2. C) The combining form psych/o– means this.
  3. D) The combining form medic/o- means this.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

108) The combining form pelv/o- means ________.

  1. A) “lung”
  2. B) “straight”
  3. C) “hip bone; pelvis; renal pelvis”
  4. D) “child”

Answer:  C

Explanation:  A) The combining form pulmon/o– means this.

  1. B) The combining form orth/o– means this.
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form ped/o– means this.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

109) The combining form physi/o– means ________.

  1. A) “hospital”
  2. B) “physical function”
  3. C) “stomach”
  4. D) “birth”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form nosocomi/o- means this.

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form gastr/o– means this.
  3. D) The combining form nat/o- means this.

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

110) The combining form proxim/o– means ________.

  1. A) “away from the center; away from the point of origin”
  2. B) “side”
  3. C) “bend; break up”
  4. D) “near the center; near the point of origin”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form dist/o– means this.

  1. B) The combining form later/o– means this.
  2. C) The combining form fract/o– means this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

111) The combining form pulmon/o– means ________.

  1. A) “air”
  2. B) “breathe”
  3. C) “respiration”
  4. D) “lung”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form pulmon/o- does not mean this.

  1. B) The combining form spir/o– means “breathe.”
  2. C) The combining form pulmon/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

112) The combining form sagitt/o- means ________.

  1. A) “away from the center; away from the point of origin”
  2. B) “front to back”
  3. C) “outside”
  4. D) “side”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form dist/o- means this.

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form extern/o- means this.
  3. D) The combining form later/o- means this.

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

113) The combining form ________ means “examine with an instrument.”

  1. A) micr/o-
  2. B) scop/o-
  3. C) –scope
  4. D) –logy

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form micr/o– means “one millionth; small.”

  1. B) Correct!
  2. C) The suffix –scope is not a combining form.
  3. D) The suffix –logy is not a combining form.

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

114) The combining form spin/o– means ________.

  1. A) “back”
  2. B) “prone”
  3. C) “skin”
  4. D) “backbone; spine”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form spin/o– does not mean this.

  1. B) There are no medical word parts that mean “prone.”
  2. C) The combining form spin/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

115) The combining form spir/o- means ________.

  1. A) “breathe; coil”
  2. B) “spine”
  3. C) “muscle”
  4. D) “air; lung”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form spir/o– does not mean this.
  2. C) The combining form spir/o– does not mean this.
  3. D) The combining form spir/o– does not mean this.

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

116) The combining form super/o- means ________.

  1. A) “above”
  2. B) “below”
  3. C) “far”
  4. D) “head”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form super/o- does not mean this.
  2. C) There are no medical word parts that mean far.
  3. D) The combining form super/o– does not mean this.

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

117) The combining form surg/o– means ________.

  1. A) “operative procedure”
  2. B) “treatment”
  3. C) “knowledge”
  4. D) “make an incision”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form surg/o– does not mean this.
  2. C) The combining form surg/o- does not mean this.
  3. D) The combining form surg/o– does not mean this.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

118) The combining form symptomat/o– means ________.

  1. A) “collection of symptoms”
  2. B) “disease”
  3. C) “formation; growth”
  4. D) “hospital”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form symptomat/o- does not mean this.
  2. C) The combining form symptomat/o– does not mean this.
  3. D) The combining form symptomat/o– does not mean this.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

119) The combining form therap/o– means ________.

  1. A) “body”
  2. B) “drug; medicine”
  3. C) “recover”
  4. D) “treatment”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form therap/o– does not mean this.

  1. B) The combining form therap/o– does not mean this.
  2. C) The combining form therap/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

120) The combining form thorac/o- means ________.

  1. A) “large internal organs”
  2. B) “breathe”
  3. C) “chest; thorax”
  4. D) “lung”

Answer:  C

Explanation:  A) The combining form viscer/o– means “large internal organs.”

  1. B) The combining form spir/o– means “breathe.”
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form pulmon/o– means “lung.”

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

121) The combining form tom/o– in the word anatomical means ________.

  1. A) “hollow space”
  2. B) “cut; layer; slice”
  3. C) “tailbone”
  4. D) “pregnancy and childbirth”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form cav/o– means this.

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form caud/o– means this.
  3. D) The combining form obstetr/o– means this.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

122) The combining form umbilic/o– means ________.

  1. A) epigastric region
  2. B) cell
  3. C) stomach
  4. D) navel; umbilicus

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form umbilic/o– does not mean this.

  1. B) The combining form umbilic/o– does not mean this.
  2. C) The combining form umbilic/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

123) Which of these combining forms means “front”?

  1. A) abdomin/o– and dors/o
  2. B) anter/o- and crani/o
  3. C) ventr/o– and front/o
  4. D) dist/o– and dors/o

Answer:  C

Explanation:  A) These combining forms do not mean “front.”

  1. B) These combining forms do not mean “front.”
  2. C) Correct!
  3. D) These combining forms do not mean “front.”

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

124) The pelvic cavity is a continuation of the ________.

  1. A) spinal cavity
  2. B) abdominal cavity
  3. C) thoracic cavity
  4. D) cranial cavity

Answer:  B

Explanation:  A) The pelvic cavity is not a continuation of the spinal cavity.

  1. B) Correct!
  2. C) The pelvic cavity is not a continuation of the thoracic cavity.
  3. D) The pelvic cavity is not a continuation of the cranial cavity.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

125) The human body can be studied by dividing the anterior surface of the abdomen into ________.

  1. A) four quadrants and four regions
  2. B) four quadrants and nine regions
  3. C) nine quadrants and four regions
  4. D) nine quadrants and nine regions

Answer:  B

Explanation:  A) These are not the correct numbers.

  1. B) Correct!
  2. C) These are not the correct numbers.
  3. D) These are not the correct numbers.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

 

126) In the medical word genital, the suffix means ________.

  1. A) “condition”
  2. B) “genitalia”
  3. C) “groin”
  4. D) “pertaining to”

Answer:  D

Explanation:  A) The suffix -al does not mean this.

  1. B) The suffix -al does not mean this.
  2. C) The suffix -al does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

127) A pulmonologist is a doctor who specializes in treating diseases of the ________.

  1. A) abdomen
  2. B) chest
  3. C) heart
  4. D) lungs

Answer:  D

Explanation:  A) Gastroenterology concerns the abdomen.

  1. B) Pulmonology is not directly related to just the chest.
  2. C) Cardiology concerns the heart.
  3. D) Correct!

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

128) Medical specialty that deals with the blood.

  1. A) cardiology
  2. B) hematology
  3. C) immunology
  4. D) vasculology

Answer:  B

Explanation:  A) Cardiology is the study of the heart.

  1. B) Correct!
  2. C) Immunology is the study of the immune response.
  3. D) There is no such medical specialty as vasculology.

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

129) The medical specialty of immunology focuses on the ________.

  1. A) blood
  2. B) heart
  3. C) immune response
  4. D) intestines

Answer:  C

Explanation:  A) Hematology is the study of the blood.

  1. B) Cardiology is the study of the heart.
  2. C) Correct!
  3. D) Gastroenterology studies the intestines.

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

130) The suffix found in the medical word lymphatic means ________.

  1. A) condition
  2. B) lymph; lymphatic system
  3. C) pertaining to
  4. D) study of

Answer:  C

Explanation:  A) The suffix –atic does not mean this.

  1. B) This is the definition of the combining form, not the suffix.
  2. C) Correct!
  3. D) The suffix –atic does not mean this.

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

131) A dermatologist is a physician who studies the ________.

  1. A) digestive system
  2. B) gastrointestinal system
  3. C) integumentary system
  4. D) sense of hearing

Answer:  C

Explanation:  A) A dermatologist does not study this.

  1. B) A dermatologist does not study this.
  2. C) Correct!
  3. D) A dermatologist does not study this.

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

132) In the medical word orthopedics, the two combining forms mean ________.

  1. A) “bone” and “straight”
  2. B) “calcium” and “muscle”
  3. C) “straight” and “child”
  4. D) “strength” and “bone”

Answer:  C

Explanation:  A) The two combining forms do not mean this.

  1. B) The two combining forms do not mean this.
  2. C) Correct!
  3. D) The two combining forms do not mean this.

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

133) In the medical word skeletal, the combining form is ________.

  1. A) -al
  2. B) ske-
  3. C) skel/o-
  4. D) skelet/o-

Answer:  D

Explanation:  A) This is a suffix, not the combining form.

  1. B) This is not a complete combining form.
  2. C) This is not a complete combining form.
  3. D) Correct!

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

134) The medical word muscular contains ________.

  1. A) a combining form
  2. B) a combining form and a prefix
  3. C) a combining form and a suffix
  4. D) a prefix and a suffix

Answer:  C

Explanation:  A) This is true, but it is not the only answer.

  1. B) It does not contain a prefix.
  2. C) Correct!
  3. D) It does not contain a prefix and a suffix.

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

 

135) In the medical word urology, the combining form is ________.

  1. A) ur/o-
  2. B) urol/o-
  3. C) urolo/o-
  4. D) urolog/o-

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Urol/o- is not a combining form.
  2. C) Urolo/o- is not a combining form.
  3. D) Urolog/o- is not a combining form.

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

136) In the medical word reproductive, the combining form means ________.

  1. A) “birth”
  2. B) “child”
  3. C) “genes”
  4. D) “produce”

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form product/o– does not mean this.

  1. B) The combining form product/o– does not mean this.
  2. C) The combining form product/o– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

137) A physician who specializes in gynecology treats ________.

  1. A) children
  2. B) females; women
  3. C) pregnancy and childbirth
  4. D) males

Answer:  B

Explanation:  A) The medical specialty pediatrics treats children.

  1. B) Correct!
  2. C) The medical specialty obstetrics treats pregnancy and childbirth.
  3. D) The medical specialty male reproductive medicine treats males.

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

138) The medical word endocrinology has ________.

  1. A) a prefix and a suffix
  2. B) a prefix and two combining forms
  3. C) a prefix, a combining form, and a suffix
  4. D) two combining forms and a suffix

Answer:  C

Explanation:  A) This is true, but it is not the entire answer.

  1. B) It only has one combining form.
  2. C) Correct!
  3. D) It only has one combining form.

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

139) An ophthalmologist is a physician who treats the ________.

  1. A) ears, nose, and throat
  2. B) blood
  3. C) lymphatic system
  4. D) eyes

Answer:  D

Explanation:  A) An ophthalmologist does not treat this.

  1. B) An ophthalmologist does not treat this.
  2. C) An ophthalmologist does not treat this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

140) A doctor who practices psychiatry provides medical treatment for the ________.

  1. A) body
  2. B) head
  3. C) mind
  4. D) cranium

Answer:  C

Explanation:  A) Psychiatry does not treat the body.

  1. B) Psychiatry does not treat the head.
  2. C) Correct!
  3. D) The cranium is a bone related to the medical specialty of orthopedics.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

141) In the medical word oncology, the combining form means ________.

  1. A) “medicine; drug”
  2. B) “enlargement”
  3. C) “swelling”
  4. D) “mass; tumor”

Answer:  D

Explanation:  A) Onc/o- does not mean this.

  1. B) Onc/o- does not mean this.
  2. C) Onc/o- does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

142) The combining form radi/o– has all of the following meanings EXCEPT ________.

  1. A) “forearm bone”
  2. B) “radiology”
  3. C) “x-rays”
  4. D) “radiation”

Answer:  B

Explanation:  A) This is one of the meanings of radi/o-.

  1. B) Correct!
  2. C) This is one of the meanings of radi/o-.
  3. D) This is one of the meanings of radi/o.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

143) The medical word medicine has ________.

  1. A) a combining form and a suffix
  2. B) a prefix and a combining form
  3. C) a prefix and a suffix
  4. D) no word parts

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) It does not have a prefix.
  2. C) It does not have a prefix.
  3. D) It has two word parts.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

 

144) Someone who is studying neonatology is studying ________ with medical problems.

  1. A) men
  2. B) newborn babies
  3. C) females
  4. D) pregnancy

Answer:  B

Explanation:  A) Neonatology does not study men.

  1. B) Correct!
  2. C) Gynecology studies females.
  3. D) Obstetrics studies pregnancy.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

145) A nursing assistant who works on the pediatric floor of a hospital takes care of ________.

  1. A) couples with infertility
  2. B) children
  3. C) older people
  4. D) newborn babies

Answer:  B

Explanation:  A) Reproductive medicine, not pediatrics, deals with infertility.

  1. B) Correct!
  2. C) Geriatrics deals with older people.
  3. D) Neonatology deals with newborns.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Professionals

 

146) The prefix epi– in the phrase epigastric region means ________.

  1. A) “within”
  2. B) “above; upon”
  3. C) “below; beneath”
  4. D) “behind”

Answer:  B

Explanation:  A) The prefix epi- does not mean this.

  1. B) Correct!
  2. C) The prefix epi– does not mean this.
  3. D) The prefix epi– does not mean this.

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

 

147) Disease is any change in the ________.

  1. A) human body that is severe and life threatening
  2. B) normal structure of the human body
  3. C) normal structure or function of the human body
  4. D) patient’s health

Answer:  C

Explanation:  A) This is not a complete definition of disease.

  1. B) This is not a complete definition of disease.
  2. C) Correct!
  3. D) This is not a complete definition of disease.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

148) In the medical word etiology, the combining form means ________.

  1. A) “surgery”
  2. B) “cause of disease”
  3. C) “prevent”
  4. D) “disease”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form eti/o– does not mean this.

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form eti/o– does not mean this.
  3. D) The combining form path/o– means “disease.”

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

149) The category of congenital diseases includes diseases that are ________.

  1. A) caused by infection
  2. B) caused by a spontaneous mutation of a gene
  3. C) present at birth
  4. D) of an unknown cause

Answer:  C

Explanation:  A) Infectious diseases are caused by infection.

  1. B) Genetic diseases are caused by this.
  2. C) Correct!
  3. D) Idiopathic diseases have an unknown cause.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

150) In the medical word degenerative, the combining form means ________.

  1. A) “creation; production”
  2. B) “destruction”
  3. C) “reversal of; without”
  4. D) “unknown”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form gener/o- does not mean this.
  2. C) “Reversal of; without” is the meaning of the prefix de-, not the combining form.
  3. D) The combining form gener/o- does not mean this.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

151) In the medical word hereditary, the combining form means ________.

  1. A) “genetic inheritance”
  2. B) “medical treatment; physician”
  3. C) “disease within”
  4. D) “individual; unknown”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form iatr/o– means “medical treatment; physician.”
  2. C) The combining form infect/o- means “disease within.”
  3. D) The combining form idi/o– means “individual; unknown.”

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

152) A person whose disease is iatrogenic has a disease that was caused by ________.

  1. A) an infection
  2. B) the medical treatment or the physician
  3. C) a hospitalization
  4. D) exposure to pollution

Answer:  B

Explanation:  A) This would be an infectious disease, not an iatrogenic disease.

  1. B) Correct!
  2. C) This would be a nosocomial disease, not an iatrogenic disease.
  3. D) This would be an environmental disease, not an iatrogenic disease.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

153) Neoplastic diseases are ________.

  1. A) caused by an infection
  2. B) caused by destruction of cells
  3. C) new growths
  4. D) acquired in a hospital

Answer:  C

Explanation:  A) Infectious diseases are caused by an infection.

  1. B) Degenerative diseases are caused by destruction of cells.
  2. C) Correct!
  3. D) Nosocomial diseases are acquired while in the hospital.

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

154) In the word nutritional, the combining form means ________.

  1. A) diet
  2. B) intestine
  3. C) medicine
  4. D) nourishment

Answer:  D

Explanation:  A) The combining form nutrit/o– does not mean this.

  1. B) The combining form nutrit/o– does not mean this.
  2. C) The combining form nutrito– does not mean this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

155) A symptom ________.

  1. A) is any deviation from health that is perceived or felt by the patient
  2. B) is any change in the normal structure or function of the body
  3. C) can be seen or detected by healthcare professionals
  4. D) is the cause or origin of disease

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) This is the definition of “disease.”
  2. C) This is the definition of “sign.”
  3. D) Etiology is the cause or origin of disease.

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

156) A patient’s symptoms are defined as acute if they occur ________.

  1. A) over a period of time and are minor in intensity
  2. B) over a period of time and are severe in intensity
  3. C) sudden in nature and minor in intensity
  4. D) sudden in nature and severe in intensity

Answer:  D

Explanation:  A) Symptoms that occur over a period of time are chronic.

  1. B) Symptoms that occur over a period of time are chronic.
  2. C) Acute symptoms are sudden, but they are not minor in intensity.
  3. D) Correct!

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

157) The word chronic means ________.

  1. A) “pertaining to time”
  2. B) “acute in intensity”
  3. C) “symptoms that continue in spite of treatment”
  4. D) “symptoms that are new”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Chronic does not mean this.
  2. C) This describes refractory, not chronic.
  3. D) Chronic symptoms are not new.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

158) A/An ________ is a sudden worsening in the severity of the symptoms or signs.

  1. A) auscultation
  2. B) exacerbation
  3. C) percussion
  4. D) recuperation

Answer:  B

Explanation:  A) Auscultation is a procedure; it is not related to symptoms.

  1. B) Correct!
  2. C) Percussion is a procedure; it is not related to the symptoms.
  3. D) Recuperation is an improvement, not a worsening, of symptoms.

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

159) For the patient’s history of the present illness, the physician asks about all of the following things EXCEPT ________.

  1. A) the location of the symptoms
  2. B) the duration of the symptoms
  3. C) what the patient thinks the symptoms mean
  4. D) the severity of the symptoms

Answer:  C

Explanation:  A) The physician does ask about this.

  1. B) The physician does ask about this.
  2. C) Correct!
  3. D) The physician does ask about this.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

160) A temporary improvement in the symptoms or signs of a disease, without the underlying disease being cured, is known as a/an ________.

  1. A) exacerbation
  2. B) recuperation
  3. C) refractory
  4. D) remission

Answer:  D

Explanation:  A) An exacerbation is a sudden worsening in the disease.

  1. B) A recuperation is a recovery from the disease.
  2. C) A disease that is refractory shows resistance to treatment, not improvement.
  3. D) Correct!

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

161) A disease that is refractory is one that ________.

  1. A) does not respond to treatment
  2. B) is less severe in intensity than acute symptoms
  3. C) is terminal
  4. D) responds to treatment

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) This is the definition of subacute, not refractory.
  2. C) A refractory disease is not necessarily terminal.
  3. D) A refractory disease does not respond to treatment.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

162) A prognosis is ________.

  1. A) a determination as to the cause of the patient’s symptoms or signs
  2. B) showing no symptoms or signs
  3. C) the predicted course and outcome of the disease
  4. D) when symptoms or signs continue for three months or more

Answer:  C

Explanation:  A) This is the definition of diagnosis.

  1. B) This is the definition of asymptomatic.
  2. C) Correct!
  3. D) This is the definition of chronic.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

163) In the medical word ambulatory, the combining form means ________.

  1. A) “emergency transportation”
  2. B) “operative procedure”
  3. C) “clinic”
  4. D) “walking”

Answer:  D

Explanation:  A) Do not confuse the combining form ambulat/o– with ambulance.

  1. B) The combining form surg/o– means “operative procedure.”
  2. C) The combining form ambulat/o– does not mean “clinic.”
  3. D) Correct!

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

164) The combining form ancill/o– means ________.

  1. A) “collection of symptoms”
  2. B) “accessory; servant”
  3. C) “hospice”
  4. D) “treatment”

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form symptomat/o– means “collection of symptoms.”

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form ancill/o- does not mean “hospice.”
  3. D) The combining form therapeut/o– means “treatment.”

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

165) In the medical word surgery, the combining form is ________.

  1. A) rger/o-
  2. B) sur/o-
  3. C) surg/o-
  4. D) surger/o-

Answer:  C

Explanation:  A) This is not a combining form.

  1. B) This is not a combining form.
  2. C) Correct!
  3. D) This is not a combining form.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

166) Of the following combining forms, which one means “collection of symptoms”?

  1. A) syn-
  2. B) surg/o-
  3. C) symptomat/o-
  4. D) There is no combining form that means this.

Answer:  C

Explanation:  A) This is a prefix, not a combining form.

  1. B) The combining form surg/o- means “operative procedure.”
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form symptomat/o– does mean this.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

167) In the medical words diagnosis and prognosis, the combining form gnos/o– means ________.

  1. A) “knowledge”
  2. B) “disease”
  3. C) “medicine”
  4. D) “treatment”

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form gnos/o– does not mean this.
  2. C) The combining form gnos/o– does not mean this.
  3. D) The combining form gnos/o– does not mean this.

Page Ref: 71, 73

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

168) In the medical word palliative, the combining form means ________.

  1. A) “technical skill”
  2. B) “cause of disease”
  3. C) “reduce the severity”
  4. D) “recover”

Answer:  C

Explanation:  A) The combining form techn/o– means “technical skill.”

  1. B) The combining form eti/o– means “cause of disease.”
  2. C) Correct!
  3. D) The combining form recuper/o– means “recover.”

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

169) In the medical word terminal, the combining form means ________.

  1. A) walking
  2. B) boundary; end; word
  3. C) genetic inheritance
  4. D) nourishment

Answer:  B

Explanation:  A) The combining form ambulat/o- means “walking.”

  1. B) Correct!
  2. C) The combining form heredit/o- means “genetic inheritance.”
  3. D) The combining form nutrit/o- means “nourishment.”

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

170) In the medical word surgeon, the suffix -eon means ________.

  1. A) “skilled expert; skilled professional”
  2. B) “operative procedure”
  3. C) “person who performs”
  4. D) “make an incision”

Answer:  C

Explanation:  A) The suffix –ician means this.

  1. B) The combining form surg/o– means this.
  2. C) Correct!
  3. D) The suffix –eon does not mean this.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

171) In the medical word degenerative, the prefix de- means ________.

  1. A) “again and again; backward; unable to”
  2. B) “before”
  3. C) “innermost; within”
  4. D) “reversal of; without”

Answer:  D

Explanation:  A) The prefix re– means this.

  1. B) The prefix pro- means this.
  2. C) The prefix endo- means this.
  3. D) Correct!

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

172) The abbreviation AP stands for ________.

  1. A) “anatomy and physiology”
  2. B) “ancillary procedure”
  3. C) “anteroposterior”
  4. D) “assessment and plan”

Answer:  C

Explanation:  A) A&P is the correct abbreviation for “anatomy and physiology.”

  1. B) There is no abbreviation that means “ancillary procedure.”
  2. C) Correct!
  3. D) There is no abbreviation that means “assessment and plan.”

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

173) The abbreviation ASC stands for ________.

  1. A) “advanced surgical care”
  2. B) “ambulatory surgery center”
  3. C) “auscultation, stethoscope, and chest”
  4. D) “asymptomatic condition”

Answer:  B

Explanation:  A) ASC does not mean “advanced surgical care.”

  1. B) Correct!
  2. C) There is no abbreviation that means “auscultation, stethoscope, and chest.”
  3. D) There is no abbreviation that means “asymptomatic condition.”

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

 

174) A doctor who practices chiropractic medicine would have what initials after his or her name?

  1. A) D.C.
  2. B) D.C.M.
  3. C) D.O.
  4. D) M.D.

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) There is no such abbreviation.
  2. C) O. stands for “Doctor of Osteopathy.”
  3. D) D. stands for “Doctor of Medicine.”

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

175) A doctor who has the initials D.D.S. after his or her name would be a specialist in the ________.

  1. A) teeth
  2. B) lungs
  3. C) heart
  4. D) endocrine system

Answer:  A

Explanation:  A) Correct! D.D.S. stands for “Doctor of Dental Surgery.”

  1. B) D.S. is not related to the lungs.
  2. C) D.S. is not related to the heart.
  3. D) D.S. is not related to the endocrine system.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

176) A doctor who has the initials D.O. after his or her name is a Doctor of ________.

  1. A) Obstetrics
  2. B) Osteopathy
  3. C) Oncology
  4. D) Ophthalmology

Answer:  B

Explanation:  A) There is no abbreviation for a doctor of obstetrics.

  1. B) Correct!
  2. C) There is no abbreviation for a doctor who specializes in oncology.
  3. D) D. stands for “Doctor of Optometry.”

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

177) A doctor with the initials D.P.M. after his or her name specializes in ________.

  1. A) pharmacology
  2. B) the nerves
  3. C) children
  4. D) the feet

Answer:  D

Explanation:  A) PharmD stands for “Doctor of Pharmacy.”

  1. B) There is no abbreviation for a doctor who specializes in the nerves.
  2. C) There is no abbreviation for a doctor who specializes in children.
  3. D) Correct!

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

178) A physician who has the letters O.D. after his or her name specializes in ________.

  1. A) diseases
  2. B) overdoses
  3. C) the ears
  4. D) the eyes

Answer:  D

Explanation:  A) There is no abbreviation for a physician who specializes in diseases.

  1. B) There is no abbreviation for a physician who specializes in overdoses.
  2. C) The abbreviation ENT is related to the ears.
  3. D) Correct! D. means “doctor of optometry.”

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

179) The abbreviation PA has two definitions ________.

  1. A) “physician’s assistant” and “physical assessment”
  2. B) “physician’s assistant” and “posteroanterior”
  3. C) “physiology and anatomy” and “palliative and assisted”
  4. D) “posteroanterior” and “physical assessment”

Answer:  B

Explanation:  A) There is no abbreviation for “physical assessment.”

  1. B) Correct!
  2. C) There is no abbreviation for “physiology and anatomy.”
  3. D) There is no abbreviation for “physical assessment.”

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

 

180) A person who receives a doctoral degree in pharmacology would have the abbreviation ________ after his or her name.

  1. A) D.
  2. B) D.
  3. C)
  4. D) D.

Answer:  C

Explanation:  A) M.D stands for Doctor of Medicine.

  1. B) There is no abbreviation D.
  2. C) Correct!
  3. D) There is no abbreviation RxD.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

181) A patient who is being discharged from the hospital to a SNF is being sent to a/an ________.

  1. A) ambulatory surgery center
  2. B) long-term care facility
  3. C) emergency department
  4. D) hospice

Answer:  B

Explanation:  A) SNF does not refer to an ambulatory surgery center.

  1. B) Correct! The abbreviation SNF means “skilled nursing facility,” a type of nursing home.
  2. C) SNF does not refer to the emergency department.
  3. D) SNF does not refer to a hospice.

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

182) The abbreviation Sx stands for ________.

  1. A) sequela
  2. B) signs
  3. C) symptoms
  4. D) syndrome

Answer:  C

Explanation:  A) There is no abbreviation for sequela.

  1. B) There is no abbreviation for signs.
  2. C) Correct!
  3. D) There is no abbreviation for syndrome.

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

183) The abbreviation Tx stands for ________.

  1. A) technician
  2. B) technologist
  3. C) therapy
  4. D) treatment

Answer:  D

Explanation:  A) There is no abbreviation for technician.

  1. B) There is no abbreviation for technologist.
  2. C) There is no abbreviation for therapy.
  3. D) Correct!

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

184) A specialist in gastroenterology studies the ________ (and related structures).

  1. A) stomach and intestines
  2. B) blood and lymph
  3. C) pregnancy and childbirth
  4. D) muscles and bones

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The combining form gastr/o- means “stomach;” and the combining form enter/o– means “intestine.”
  2. C) The combining form gastr/o- means “stomach;” and the combining form enter/o– means “intestine.”
  3. D) The combining form gastr/o- means “stomach;” and the combining form enter/o– means “intestine.”

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

185) A specialist in obstetrics studies ________.

  1. A) females
  2. B) children
  3. C) adolescent girls
  4. D) pregnancy and childbirth

Answer:  D

Explanation:  A) Gynecology is the study of females and women.

  1. B) Pediatrics is the study of children.
  2. C) There is no medical specialty for adolescent girls.
  3. D) Correct!

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

186) Structures that are below the surface or inside the body are ________.

  1. A) anterior
  2. B) internal
  3. C) inferior
  4. D) superior

Answer:  B

Explanation:  A) Anterior does not mean “below or inside.”

  1. B) Correct!
  2. C) Inferior does mean “below,” but it does not mean “inside.”
  3. D) Superior does not mean “below or inside.”

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

187) All of the following are regions on the abdominopelvic surface EXCEPT ________.

  1. A) hypochondriac
  2. B) inguinal
  3. C) lumbar
  4. D) anteroposterior

Answer:  D

Explanation:  A) The right and left hypochondriac regions are on the abdominopelvic surface.

  1. B) The right and left inguinal regions are on the abdominopelvic surface.
  2. C) The right and left lumbar regions are on the abdominopelvic surface.
  3. D) Correct! This is a direction, not a region.

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

188) The right and left ________ regions are directly inferior to the ribs.

  1. A) hypochondriac
  2. B) lumbar
  3. C) umbilical
  4. D) hypogastric

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The lumbar regions are not inferior to the ribs.
  2. C) There are no right and left umbilical regions.
  3. D) The hypogastric region is not directly inferior to the ribs.

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

 

189) Which of these word pairs is NOT related to each other?

  1. A) endocrinology, bladder
  2. B) nosocomial, hospital
  3. C) pathogen, infection
  4. D) refractory, resistant

Answer:  A

Explanation:  A) Correct! Urology, not endocrinology, studies the bladder.

  1. B) A nosocomial infection is from exposure to a disease-causing agent while in the hospital.
  2. C) A pathogen is the cause of an infection.
  3. D) A disease that is refractory is resistant to treatment.

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Analysis

Question Type:  Anatomy and Physiology

190) Which of these word pairs is NOT related to each other?

  1. A) ophthalmology, eyes
  2. B) orthopedics, bones
  3. C) hematology, skin
  4. D) endocrinology, hormones

Answer:  C

Explanation:  A) Ophthalmology is the study of the eyes.

  1. B) Orthopedics is the specialty of the bones.
  2. C) Correct! Hematology is the study of the blood; dermatology is the study of the skin.
  3. D) Endocrinology is the study of hormones.

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Analysis

Question Type:  Specialties and Specialists

 

191) Which of these word part pairs has opposite meanings?

  1. A) anter/o, poster/o-
  2. B) front/o-, ventr/o-
  3. C) later/o-, sagitt/o-
  4. D) super/o-, cephal/o-

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) These have similar meanings.
  2. C) These do not have the same meaning, but they are not opposites.
  3. D) These have similar meanings.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Analysis

Question Type:  Word Building

 

 

192) Which of the following words is MISSPELLED?

  1. A) integumentary
  2. B) abdominipelvic
  3. C) gastroenterology
  4. D) infectious

Answer:  B

Explanation:  A) This is spelled correctly.

  1. B) Correct! This should be
  2. C) This is spelled correctly.
  3. D) This is spelled correctly.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Knowledge

Question Type:  Spelling

193) Which of the following words is MISSPELLED?

  1. A) hereditery
  2. B) symptomatology
  3. C) auscultation
  4. D) palliative

Answer:  A

Explanation:  A) Correct! The correct spelling is hereditary.

  1. B) This is spelled correctly.
  2. C) This is spelled correctly.
  3. D) This is spelled correctly.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Knowledge

Question Type:  Spelling

 

194) Which of the following words is spelled CORRECTLY?

  1. A) hospise
  2. B) palliative
  3. C) seqwella
  4. D) conjenital

Answer:  B

Explanation:  A) Hospice is the correct spelling.

  1. B) Correct!
  2. C) Sequela is the correct spelling.
  3. D) Congenital is the correct spelling.

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Knowledge

Question Type:  Spelling

 

 

195) Structures that are intracellular are located ________ the cell.

  1. A) behind
  2. B) around
  3. C) within
  4. D) outside

Answer:  C

Explanation:  A) The prefix intra- does not mean “behind.”

  1. B) The prefix intra- does not mean “around.”
  2. C) Correct! The prefix intra– means “within.”
  3. D) The prefix intra- does not mean “outside.”

Page Ref: 44

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physiology

196) Which cellular structure produces energy for cellular activities?

  1. A) mitochondria
  2. B) cytoplasm
  3. C) Golgi apparatus
  4. D) lysosomes

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) The cytoplasm does not do this.
  2. C) The Golgi apparatus does not do this.
  3. D) The lysosomes do not do this.

Page Ref: 44

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physiology

 

197) Which word parts do you need to build a medical word with the meaning of “process (of) listening”?

  1. A) –logy, ophthalm/o-
  2. B) –ation, auscult/o-
  3. C) –ic, a-, symptomat/o-
  4. D) –al, congenit/o-

Answer:  B

Explanation:  A) These word parts build a word that means “study of the eye.”

  1. B) Correct!
  2. C) These word parts build a word that means “pertaining to being without symptoms.”
  3. D) These word parts build a word that means “pertaining to being present at birth.”

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

198) Which word parts do you need to build a medical word with the meaning of “pertaining to (the) skin”?

  1. A) -logy, dermat/o-
  2. B) –ics, orth/o-, ped/o-
  3. C) –iatry, psych/o-
  4. D) -ary, integument/o-

Answer:  D

Explanation:  A) These word parts build a word that means “study of the skin.”

  1. B) These word parts build a word that means “knowledge and practice (of producing) straight (ness in a) child.”
  2. C) These word parts build a word that means “medical treatment of the mind.”
  3. D) Correct!

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

199) Environmental diseases can be caused by all of the following EXCEPT ________.

  1. A) wrong drug given to a patient
  2. B) smoke
  3. C) pollen
  4. D) allergies

Answer:  A

Explanation:  A) Correct!

  1. B) Environmental diseases are caused by this.
  2. C) Environmental diseases are caused by this.
  3. D) Environmental diseases are caused by this.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

200) The techniques used during a physical examination include all of the following EXCEPT ________.

  1. A) percussion
  2. B) auscultation
  3. C) palpation
  4. D) diagnosis

Answer:  D

Explanation:  A) This is one of the techniques.

  1. B) This is one of the techniques.
  2. C) This is one of the techniques.
  3. D) Correct!

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.1

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

201) Persons in a long-term care facility are known as ________.

  1. A) inpatients
  2. B) patients
  3. C) residents
  4. D) all of the above

Answer:  C

Explanation:  A) Inpatients are in a hospital.

  1. B) Persons in a long-term care facility are not known as patients.
  2. C) Correct!
  3. D) Only one answer is correct.

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

2.2   Short Answer Questions

 

1) Hypogastric means “pertaining to ________ (the) stomach.”

Answer:  below

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

 

2) The suffix –iatry in the word psychiatry means ________ treatment.

Answer:  medical

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Specialties and Specialists

 

3) The combining form enter/o– in the word gastroenterology means ________.

Answer:  intestine

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

4) The medical specialty ________ is concerned with diseases of the blood.

Answer:  hematology

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

5) Distal and ________ are opposite directions.

Answer:  proximal

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

6) The medical specialty that is involved with the study of bones, cartilage, ligaments, and joints is ________.

Answer:  orthopedics

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

7) The abbreviation NP stands for “nurse ________.”

Answer:  practitioner

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

8) ________ is the study of the function of the structures of the body.

Answer:  Physiology

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

9) Organs are ________, which means that they can be seen with the naked eye.

Answer:  macroscopic

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.1

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

 

10) The combining form abdomin/o- means “________.”

Answer:  abdomen

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

11) The combining form caud/o- means “________.”

Answer:  tailbone

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

12) The combining form cav/o– means “________ space.”

Answer:  hollow

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

13) The combining form congenit/o– means “present at ________.”

Answer:  birth

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

14) The combining form coron/o– means “structure that encircles like a ________.”

Answer:  crown

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

15) The combining form crani/o– means “cranium or ________.”

Answer:  skull

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

16) The combining form dist/o– means “away from the center; away from the point of ________.”

Answer:  origin

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

17) The combining form eti/o– means “cause of ________.”

Answer:  disease

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

18) The combining form extern/o– means “________.”

Answer:  outside

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

19) The combining form front/o– means “________.”

Answer:  front

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

20) Surgeons are ________ who complete additional training in surgical techniques.

Answer:  physicians

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

21) The combining form heredit/o– means “genetic ________.”

Answer:  inheritance

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

22) The combining form iatr/o- means “medical ________; physician.”

Answer:  treatment

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

23) The combining form idi/o– means “individual; ________.”

Answer:  unknown

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

24) The combining form infect/o– means “________ within.”

Answer:  disease

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

25) The combining form intern/o– means “________.”

Answer:  inside

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

26) The combining form later/o– means “________.”

Answer:  side

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

27) The combining form lumb/o– means “area between the ribs and pelvis; lower ________.”

Answer:  back

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

28) The combining form medic/o– means “medicine; ________.”

Answer:  physician

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

29) The combining form medi/o– means “________.”

Answer:  middle

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

30) The combining form palliat/o– means “reduce the ________ of.”

Answer:  severity

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

31) The combining form path/o– means “________.”

Answer:  disease

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

32) The combining form pelv/o– means “________ bone; pelvis.”

Answer:  hip

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

33) The combining form pulmon/o– means “________.”

Answer:  lung

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

34) The combining form scop/o– means “examine with an ________.”

Answer:  instrument

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

35) The combining form spir/o– means “________; coil.”

Answer:  breathe

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

36) The combining form super/o– means “________.”

Answer:  above

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

37) The combining form therap/o– means “________.”

Answer:  treatment

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

38) The combining form ventr/o– means “________; front.”

Answer:  abdomen

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

39) When the human body is in the ________ position, it can be studied by dividing it into planes.

Answer:  anatomical

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

40) Using the coronal plane to divide the body, the front of the body is the anterior or ________ section.

Answer:  ventral

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

41) Using the coronal plane to divide the body, the back of the body is the posterior or ________ section.

Answer:  dorsal

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

42) Lying on the back is being in the dorsal or dorsal ________ position.

Answer:  supine

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

43) Lying face down is being in the ________ position.

Answer:  prone

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

44) Moving toward the front of the body is moving in a/an ________ direction.

Answer:  anterior

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

45) Moving toward the back of the body is moving in a/an ________ direction.

Answer:  posterior

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

46) The ________ plane is a vertical plane that divides the body into right and left sections.

Answer:  sagittal

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

47) Moving from either side of the body toward the midline is moving in a/an ________ direction.

Answer:  medial

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

48) Moving from the midline toward either side of the body is moving in a/an ________ direction.

Answer:  lateral

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

49) The ________ plane is a horizontal plane that divides the body into upper and lower sections.

Answer:  transverse

Page Ref: 39

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

50) Using the transverse plane, the upper half of the body is the ________ section.

Answer:  superior

Page Ref: 39

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

51) Moving toward the head is moving in a superior direction or superiorly. This is also known as the ________ direction.

Answer:  cephalad

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

52) Moving toward the tailbone is moving in an inferior direction or inferiorly. This is also known as the ________ direction.

Answer:  caudad

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

53) Moving from the trunk of the body toward the end of a limb (arm or leg) is moving in a/an ________ direction.

Answer:  distal

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

54) Moving from the end of a limb (arm or leg) toward the trunk of the body is moving in a/an ________ direction.

Answer:  proximal

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

55) A ________ is a hollow space that is surrounded by bones or muscles.

Answer:  cavity

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

56) The ________ cavity lies within and is protected by the cranium of the head.

Answer:  cranial

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

57) The ________ cavity or canal is a continuation of the cranial cavity as it travels down the midline of the back.

Answer:  spinal

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

58) The ________ cavity lies within the chest and is protected by the breast bone (sternum) anteriorly, the ribs bilaterally, and the bones of the spine posteriorly.

Answer:  thoracic

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

 

59) The cavity that contains the stomach and intestines and the cavity that contains the hip bones are often referred to as the ________ cavity because they form one continuous cavity that has no dividing structure in it.

Answer:  abdominopelvic

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

60) Two regions on the abdomen are the left and right hypochondriac regions. The combining form chondr/o– means “________.”

Answer:  cartilage

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

61) Two regions on the abdomen are the left and right inguinal regions. The combining form inguin/o- means “________.”

Answer:  groin

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

62) In the medical word macroscopic, the combining form macr/o– means “________.”

Answer:  large

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

63) A physician who specializes in ________ treats diseases of the stomach and intestine.

Answer:  gastroenterology

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

64) A doctor who specializes in ________ treats diseases related to the lungs.

Answer:  pulmonology

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

65) The medical language definition of the word ________ is “pertaining to again and again (to) breathe.”

Answer:  respiratory

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

66) A ________ is a physician specialist who treats diseases of the heart and blood vessels.

Answer:  cardiologist

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

67) In the medical word hematology, the combining form means “________.”

Answer:  blood

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

68) A ________ is a physician specialist who treats diseases of the integumentary system.

Answer:  dermatologist

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

69) In the medical word orthopedics, the combining form orth/o- means “________.”

Answer:  straight

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

70) In the medical word orthopedics, the combining form ped/o– means “________.”

Answer:  child

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

71) In the medical word skeletal, the combining form means “________.”

Answer:  skeleton

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

72) The combining form muscul/o– means “________.”

Answer:  muscle

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

73) A specialist in neurology studies the nervous system. Both the combining forms neur/o- and nerv/o– mean “________.”

Answer:  nerve

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

74) ________ is a medical specialty that studies urine and the urinary system.

Answer:  Urology

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

75) The combining form genit/o– as found in the medical word genital means “________.”

Answer:  genitalia

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

76) The combining form gynec/o– as found in the medical specialty gynecology means “female; ________.”

Answer:  woman

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

77) The glands in the ________ system secrete hormones into the blood.

Answer:  endocrine

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

78) A physician who specializes in the medical specialty of ________ treats the eyes.

Answer:  ophthalmology

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

79) Someone who is studying the medical specialty of ________ is studying the ENT body system.

Answer:  otolaryngology

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

80) A doctor who practices in the medical specialty of ________ provides medical treatment for the mind.

Answer:  psychiatry

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

81) ________ is the study of cancerous tumors and masses.

Answer:  Oncology

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

82) Someone who is studying the medical specialty of ________ is studying newborn babies.

Answer:  neonatology

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

83) The suffix -ics in the medical word orthopedics means “knowledge; ________.”

Answer:  practice

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

84) The prefix epi– means “________; upon.”

Answer:  above

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

85) The prefix hypo- means “________; deficient.”

Answer:  below

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

86) ________ is any change in the normal structure or function of the body.

Answer:  Disease

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

87) The ________ is the cause or origin of a disease.

Answer:  etiology

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

88) The category of ________ diseases includes diseases such as cleft lip and cerebral palsy.

Answer:  congenital

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

89) ________ diseases occur when an inherited recessive defective gene is passed to the child from a parent.

Answer:  Hereditary

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

90) ________ diseases are caused by medicine or treatment that is given to the patient.

Answer:  Iatrogenic

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

91) Diseases that are categorized as ________ have no identifiable cause.

Answer:  idiopathic

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

92) The medical language definition of the word ________ is “pertaining to disease (causing organisms) within (the body).”

Answer:  infectious

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

93) A ________ disease is an infectious disease that is transmitted by direct or indirect contact with an infected person, animal, or insect.

Answer:  communicable

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

94) ________ diseases are caused by the new growth of either a benign (not cancerous) or malignant (cancerous) tumor.

Answer:  Neoplastic

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

95) ________ diseases are caused by exposure to a disease-causing agent while in the hospital.

Answer:  Nosocomial

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

96) ________ diseases are caused by a lack of nutritious food, insufficient amounts of food, or an inability to utilize the nutrients in food.

Answer:  Nutritional

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

97) A ________ is any deviation from health that is experienced or felt by the patient.

Answer:  symptom

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

98) A ________ is a set of symptoms and signs associated with, and characteristic of, one particular disease.

Answer:  syndrome

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

99) Patients who are ________ (showing no symptoms or signs) can still have a disease.

Answer:  asymptomatic

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

100) During the course of a disease, the symptoms may be ________ (sudden in nature and severe in intensity).

Answer:  acute

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

101) A patient who exhibits ________ symptoms has symptoms that continue for three months or more.

Answer:  chronic

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

102) A/An ________ is a sudden worsening in the severity of the symptoms or signs.

Answer:  exacerbation

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

103) A ________ is an abnormal condition or complication that arises because of the original disease and remains after the original disease has resolved.

Answer:  sequela

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

104) A ________ is a temporary improvement in the symptoms and signs of a disease without the underlying disease being cured.

Answer:  remission

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

105) A disease that is ________ (resistant) is one that does NOT respond to treatment.

Answer:  refractory

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

106) The ________ is the predicted outcome of the disease.

Answer:  prognosis

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

107) The combining form ambulat/o– as seen in the medical word ambulatory means ________.

Answer:  walking

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

108) The ________ departments provide services to support the medical and surgical care given in a hospital.

Answer:  ancillary

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

109) In the medical word chronic, the combining form chron/o– means “________.”

Answer:  time

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

110) In both the medical words diagnosis and prognosis, the combining form gnos/o- means “________.”

Answer:  knowledge

Page Ref: 71, 73

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

111) The medical word therapist contains the combining form therap/o-, which means “________.”

Answer:  treatment

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

112) The prefix a- found in the medical word asymptomatic means “away from; ________.”

Answer:  without

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

113) The prefix pro- found in the medical word prognosis means “________.”

Answer:  before

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

114) A doctor who has the initials D.P.M. after his or her name is a Doctor of ________ Medicine.

Answer:  Podiatric

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

115) An ________ is a physician who specializes in ENT medicine.

Answer:  otolaryngologist

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Specialties and Specialists

 

116) A patient who is experiencing GI symptoms has a problem with their ________ system.

Answer:  gastrointestinal

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

117) The abbreviation GYN stands for ________.

Answer:  gynecology

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

118) When the abbreviation Hx appears in a patient’s medical record, it stands for ________.

Answer:  history

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

 

119) A physician who has the letters O.D. after his name is a Doctor of ________.

Answer:  Optometry

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

120) A doctor makes a notation in a patient’s medical record that says “R/O cardiomegaly.” The abbreviation R/O stands for ________.

Answer:  rule out

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

121) The abbreviation for symptoms is ________.

Answer:  Sx

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

122) The abbreviation for treatment is ________.

Answer:  Tx

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

123) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical specialty oncology (ong-kaw-loh-jee)?

Answer:  kaw

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

124) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical word integumentary (in-teh-gyoo-men-tair-ee)?

Answer:  men

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

 

125) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical word viscera (vis-er-ah)?

Answer:  vis

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

126) The medical word bilateral means “pertaining to ________ side(s).”

Answer:  two

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

127) A ________ is an imaginary flat surface that divides the body into sections.

Answer:  plane

Page Ref: 55

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

128) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical word anteroposterior (an-ter-oh-pohs-teer-ee-or)?

Answer:  teer

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

129) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical word microscopic (my-kroh-skaw-pik)?

Answer:  skaw

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

130) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical word gastroenterology (gas-troh-en-ter-aw-loh-jee)?

Answer:  aw

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

 

131) Which syllable is the primary accented syllable in the pronunciation of the medical word auscultation (aws-kul-tay-shun)?

Answer:  tay

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Analysis

Question Type:  Pronunciation

 

132) The word intracellular refers to things that are “________” a cell.

Answer:  within

Page Ref: 44

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

133) ________ are paired structures within the nucleus of a cell that contain DNA.

Answer:  Chromosomes

Page Ref: 44

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy

134) ________ is the process by which a cell divides and makes an exact copy of itself.

Answer:  Mitosis

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physiology

 

135) These word parts, inter/o– and -al, build a medical word that means “pertaining to ________.”

Answer:  inside

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

136) These word parts, congenit/o– and -al, build a medical word that means “pertaining to (being) present at ________.”

Answer:  birth

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

137) After performing a physical examination, the physician makes a ________ and identifies the nature and cause of the patient’s disease.

Answer:  diagnosis

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

2.3   True/False Questions

 

1) Anteroposterior is moving from front to back and posteroanterior is moving from back to front.

Answer:  TRUE

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

2) Geriatrics is a medical specialty that deals with older adults.

Answer:  TRUE

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

3) An example of an iatrogenic disease would be surgery performed on the wrong leg.

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

4) The primary care physician is the doctor who is on a medical staff and admits the patient to the hospital.

Answer:  FALSE

Explanation:  The primary care physician does not do this.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Professionals

 

 

5) Patients at a healthcare clinic are referred to as clients.

Answer:  FALSE

Explanation:  These patients are called outpatients.

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

6) Medial and lateral are opposite directions.

Answer:  TRUE

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

7) Immunology involves the study of the lymphatic system and immune response.

Answer:  TRUE

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

8) The mediastinum is in a cavity surrounded by the pelvic bones and bones of the spine.

Answer:  FALSE

Explanation:  The mediastinum is located in the thoracic cavity.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

9) A disease that is refractory does NOT respond well to treatment.

Answer:  TRUE

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

10) Patients who are asymptomatic can still have a disease process.

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

11) A neoplastic disease is a disease caused by the new growth of a benign or malignant mass or tumor.

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

12) Palliative care is supportive medical and nursing care that is given prior to curing the patient’s disease.

Answer:  FALSE

Explanation:  Palliative care is supportive medical and nursing care given to keep the dying patient comfortable.

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

13) In the body systems approach, the human body can be studied according to its structures and how they function together in a system.

Answer:  TRUE

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.1

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

 

14) The body system that includes the skin, hair, nails, sweat glands, and oil glands is dermatology.

Answer:  FALSE

Explanation:  Dermatology is a medical specialty, not a body system.

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Systems

 

15) Neurology is the body system that includes the brain, cranial nerves, spinal cord, spinal nerves, and neurons.

Answer:  FALSE

Explanation:  Neurology is a medical specialty, not a body system.

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

 

16) The diaphragm separates the thoracic cavity from the pelvic cavity.

Answer:  FALSE

Explanation:  The diaphragm separates the thoracic and abdominal cavities.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

17) The large internal organs within body cavities are known as viscera.

Answer:  TRUE

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

18) The opposite of internal is superficial.

Answer:  TRUE

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

19) A quadrant is a hollow space surrounded by bones or muscles.

Answer:  FALSE

Explanation:  A quadrant is one of four areas on the surface of the abdomen. A cavity is a hollow space surrounded by bones or muscles.

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

20) Immunology is the study of the lymphatic system and the immune response.

Answer:  TRUE

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

21) The abbreviation for dentist is D.P.M.

Answer:  FALSE

Explanation:  The abbreviation for dentist is D.D.S. (Doctor of Dental Surgery).

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

 

22) The combining form abdomin/o– means “abdomen.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

23) The combining form anter/o– means “back part.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Anter/o– does not mean this.

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

24) The combining form caud/o– means “tailbone.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

25) The combining form cav/o– means “cave.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Cav/o– means “hollow space”

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

26) The combining form congenit/o– means “present at birth.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

27) The combining form coron/o– means “head.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Coron/o– means “structure that encircles like a crown.”

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

28) The combining form crani/o– means “head.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Crani/o– means “cranium; skull.”

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

29) The combining form dist/o– means “away from the center; away from the point of origin.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

30) The combining form eti/o- means “cause of disease.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

31) The combining form extern/o– means “outside.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

32) The combining form gnos/o– means “knowledge.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

33) The combining form heredit/o– means “genes.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Heredit/o– means “genetic inheritance.”

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

34) The combining form iatr/o– means “medical treatment; physician.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

35) The combining form idi/o– means “individual; unknown.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

36) The combining form infect/o– means “infection.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Infect/o– means “disease within.”

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

37) The combining form later/o– means “side.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

38) The combining form lumb/o– means “spine.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Lumb/o– means “lower back.”

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

39) The combining form medic/o– means “medicine; physician.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

40) The combining form medi/o– means “medium.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Medi/o– means “middle.”

Page Ref: 54

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

41) The combining form palliat/o– means “reduce the severity of.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

42) The combining form path/o– means “disease.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

43) The combining form physi/o– means “physical function.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

44) The combining form proxim/o– means “near the center; near the point of origin.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

45) The combining form sagitt/o– means “front to back.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

46) The combining form scop/o– means “examine with an instrument.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 45

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

47) The combining form spir/o– means “breathe; coil.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

48) The combining form super/o– means “above.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

49) The combining form surg/o– means “to cut open.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Surg/o– means “operative procedure.”

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

50) The combining form symptomat/o– means “collection of symptoms.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

51) The combining form therap/o– means “therapy.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Therap/o– means “treatment.”

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

52) The combining form thorac/o- means “chest; thorax.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

53) The combining form tom/o– means “cut; layer; slice.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 52

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

54) The combining form umbilic/o– means “cord.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Umbilic/o– means “navel; umbilicus.”

Page Ref: 56

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

55) The combining form ventr/o- means “abdomen; front.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 57

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

56) When the human body is in the anatomical position, it can be studied by dividing it with planes.

Answer:  TRUE

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

57) There are three body planes: the coronal plane, the sagittal plane, and the transverse plane.

Answer:  TRUE

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

58) The coronal plane is a horizontal plane that divides the body into top and bottom sections.

Answer:  FALSE

Explanation:  The coronal plane (or frontal plane) is a vertical plane that divides the body into front and back sections.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

59) The front of the body is the anterior or ventral section.

Answer:  TRUE

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

60) The back of the body is the posterior or dorsal section.

Answer:  TRUE

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

61) Lying face down is being in the dorsal or dorsal supine position.

Answer:  FALSE

Explanation:  Lying with the anterior section of the body down is being in the prone position.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

62) Lying face down is being in the prone position.

Answer:  FALSE

Explanation:  Lying with the posterior section of the body down is being in the dorsal position.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

63) The sagittal plane is a vertical plane that divides the body into right and left sections.

Answer:  TRUE

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

64) Moving from the side of the body toward the midline is moving in a medial direction or medially.

Answer:  TRUE

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

65) Moving from the midline toward the side of the body is moving in a lateral direction or laterally.

Answer:  TRUE

Page Ref: 38

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

66) The transverse plane is a vertical plane that divides the body into left and right sections.

Answer:  FALSE

Explanation:  The transverse plane is a horizontal plane that divides the body into top and bottom sections.

Page Ref: 39

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

67) Using the transverse plane, the upper half of the body is the inferior section and the lower half is the superior section.

Answer:  FALSE

Explanation:  Using the transverse plane, the upper half of the body is the superior section and the lower half is the inferior section.

Page Ref: 39

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Body Planes and Directions

 

68) Moving from the body toward the head is moving in an inferior direction or inferiorly.

Answer:  FALSE

Explanation:  Moving toward the head is moving in a superior direction or superiorly.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

 

69) Moving from the body toward the end of a limb (arm or leg) is moving in a proximal direction or proximally.

Answer:  FALSE

Explanation:  Moving from the body toward the end of a limb (arm or leg) is moving in a distal direction or distally.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

70) Structures on the surface of the body are superficial or external.

Answer:  TRUE

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

71) Structures below the surface and inside the body are superficial or internal structures.

Answer:  FALSE

Explanation:  Structures below the surface are not superficial.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

72) A cavity is a hollow space that is surrounded by bones or muscles.

Answer:  TRUE

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

73) The cranial cavity lies within and is protected by the cranium.

Answer:  TRUE

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

74) The spinal cavity or spinal canal is a continuation of the cranial cavity as it travels down the midline of the back.

Answer:  TRUE

Page Ref: 41

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

75) The thoracic cavity is separated from the abdominal cavity by the breast bone (sternum) anteriorly, the ribs laterally, and the bones of the spine posteriorly.

Answer:  FALSE

Explanation:  The thoracic cavity is surrounded by these structures but is separated from the abdominal cavity by the diaphragm.

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

76) The pelvic cavity is a continuation of the abdominal cavity. These two cavities are often referred to as the abdominopelvic cavity because they form one continuous cavity that has no dividing structure in it.

Answer:  TRUE

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Cavities

 

77) The anterior surface of the abdominopelvic area can be divided into four quadrants or nine regions.

Answer:  TRUE

Page Ref: 42

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Quadrants and Regions

78) A physician who specializes in gastroenterology treats diseases of the brain.

Answer:  FALSE

Explanation:  A physician who specializes in gastroenterology treats diseases of the stomach and intestine.

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

79) The suffix –logy means “pertaining to.”

Answer:  FALSE

Explanation:  The suffix -logy means “study of.”

Page Ref: 43

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

80) A doctor who specializes in pulmonology treats diseases related to the lungs.

Answer:  TRUE

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

81) A person who studies the blood studies hematology.

Answer:  TRUE

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

82) The combining form immun/o-, as found in the medical specialty immunology, means “lymph; lymphatic system.”

Answer:  FALSE

Explanation:  The combining form immun/o– means “immune response.”

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

83) The suffix in the medical word lymphatic means “lymph; lymphatic system.”

Answer:  FALSE

Explanation:  The suffix -atic means “pertaining to.”

Page Ref: 47

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

84) The combining form orth/o-, as found in the medical word orthopedics, means “straight.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

85) The combining form ped/o-, as found in the medical word orthopedics, means “child.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

86) The combining form skelet/o-, as found in the medical word skeletal, means “bone.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Skelet/o– means “skeleton.”

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

87) The combining form muscul/o– means “muscle.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 48

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

88) The combining form gynec/o-, as found in the medical specialty gynecology, means “female; woman.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

89) The medical word endocrinology contains three word parts: a prefix, a combining form, and a suffix.

Answer:  TRUE

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

90) A person who specializes in ophthalmology treats the ear.

Answer:  FALSE

Explanation:  Ophthalm/o– means “eye.”

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

91) A doctor that practices psychiatry provides medical treatment of the mind.

Answer:  TRUE

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

92) Oncology is the medical specialty that treats cancer, and the combining form onc/o– means “cancer.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Onc/o– means “mass; tumor.”

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

93) The medical word medicine contains two word parts, a prefix and a combining form.

Answer:  FALSE

Explanation:  The medical word medicine is made up of two word parts, a combining form (medic/o-) and a suffix (-ine).

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Comprehension

Question Type:  Word Building

 

94) The combining form dent/o-, as found in the medical word dentistry, means “mouth.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Dent/o- means “tooth.”

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

95) A student who is taking a course in pharmacology is studying drugs and medicine.

Answer:  TRUE

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

96) Someone who is studying neonatology is studying newborn babies.

Answer:  TRUE

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Specialties and Specialists

 

97) The medical language definition of the word geriatrics is “knowledge (and) practice (of) old age medical treatment.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 51

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Comprehension

Question Type:  Specialties and Specialists

98) The prefix -ad, as found in the medical word caudad, means “in the direction of; toward.”

Answer:  FALSE

Explanation:  The word part -ad is a suffix, not a prefix.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

99) The prefix re- means “again and again, backward; unable to.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 46

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

100) Disease is any change in the normal structure or function of the body.

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

101) Etiology is the cause or origin of a disease.

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

102) Examples of a hereditary disease are hemophilia and sickle-cell disease.

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

103) Examples of an iatrogenic disease are giving the wrong drug or an incompatible blood type to a patient.

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

104) Diseases that are categorized as idiopathic are caused by pathogens (disease-causing micro-organisms).

Answer:  FALSE

Explanation:  The combining form idi/o– means “individual; unknown.” The cause is not known.

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

105) A pathogen is a disease-causing microorganism.

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

106) A communicable disease is an infectious disease that is transmitted by contact with an infected source.

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

107) Neoplastic diseases are caused by the growth of a benign (not cancerous) or a malignant (cancerous) tumor.

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

108) Nutritional diseases are caused by a lack of nutritious foods, insufficient amounts of food, or an inability to utilize nutrients in the food.

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

109) A symptom can be seen or detected by others, whereas a sign is any deviation from health that is perceived or felt by the patient.

Answer:  FALSE

Explanation:  A symptom is any deviation from health that is perceived or felt by the patient. When a symptom can be seen or detected by others, it is known as a sign.

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

110) A syndrome is a set of signs and symptoms associated with, and characteristic of, one particular disease.

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

111) Patients who are asymptomatic are without symptoms of disease, but could still have disease.

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

112) During the course of a disease, the symptoms may be acute (sudden in nature and severe in intensity).

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

113) An exacerbation is a sudden worsening in the severity of the signs or symptoms.

Answer:  TRUE

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

 

114) A sequela is an abnormal condition or complication that arises because of the original disease and remains after the original disease has resolved.

Answer:  TRUE

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

115) Remission is a temporary increase in the signs and symptoms of a disease.

Answer:  FALSE

Explanation:  Remission is a temporary improvement in the symptoms and signs of a disease without the underlying disease being cured.

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

 

116) A phlebotomist is a physician extender.

Answer:  FALSE

Explanation:  A phlebotomist is an allied health professional, not a physician extender.

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Professionals

 

117) The prognosis is the predicted course and outcome of a disease.

Answer:  TRUE

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Knowledge

Question Type:  Diseases

118) The combining form ambulat/o-, as seen in the medical word ambulatory, means “outpatient.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Ambulat/o– means “walking.”

Page Ref: 69

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

 

119) The radiology, physical therapy, and dietary departments are categorized as ancillary departments.

Answer:  TRUE

Page Ref: 68

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

120) The combining form surg/o– means “surgery.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Surg/o– means “operative procedure.”

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

121) A healthcare practitioner who is performing a history and physical examination uses the auscultation method of obtaining information by tapping on different body parts.

Answer:  FALSE

Explanation:  Auscultation involves listening with a stethoscope, not tapping.

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

122) In the medical word exacerbation, the combining form exacerb/o– means “recover.”

Answer:  FALSE

Explanation:  Exacerb/o– means “increase; provoke.”

Page Ref: 71

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

123) A healthcare professional who is using the inspection method is looking at the patient.

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

124) A healthcare professional who is using the palpation method is tapping various parts of the body.

Answer:  FALSE

Explanation:  Tapping is associated with percussion, not palpation.

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

125) A healthcare professional who is tapping on the patient’s abdomen or chest is using the percussion method of assessment.

Answer:  TRUE

Page Ref: 72

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

126) Both of the medical words technician and technologist contain the combining form techn/o, which means “technical skill.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 73

Learning Outcome:  2.7

LOD:  Knowledge

Question Type:  Word Building

 

127) A doctor who practices chiropractic medicine would have the initials D.C. after his or her name.

Answer:  TRUE

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

128) A dentist who had the abbreviation D.D.S. after his or her name would practice dental surgery.

Answer:  TRUE

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

 

129) If a doctor has a D.O. after his name, he or she is a specialist in ophthalmology.

Answer:  FALSE

Explanation:  D.O. stands for Doctor of Osteopathy. O.D. stands for Doctor of Optometry.

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

130) A doctor who has the initials D.P.M. after his or her name treats patients that have problems with their feet.

Answer:  TRUE

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

131) An otolaryngologist specializes in ENT medicine.

Answer:  TRUE

Page Ref: 50

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

132) The abbreviation PA has two definitions: “physician’s assistant” and “posteroanterior.”

Answer:  TRUE

Page Ref: 76

Learning Outcome:  2.6

LOD:  Knowledge

Question Type:  Abbreviations

 

133) The correct spelling of a disease that has no identifiable cause is idiopathic.

Answer:  TRUE

Page Ref: 64

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Knowledge

Question Type:  Spelling

 

134) The correct spelling of the medical specialty that deals with females and women is gynocology.

Answer:  FALSE

Explanation:  The correct spelling is gynecology.

Page Ref: 49

Learning Outcome:  2.8

LOD:  Knowledge

Question Type:  Spelling

 

 

135) Organelles are a type of chromosome within the nucleus of a cell.

Answer:  FALSE

Explanation:  Organelles are structures in the cytoplasm of a cell.

Page Ref: 55

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

 

136) A cell contains 24 chromosomes (12 pairs).

Answer:  FALSE

Explanation:  A cell contains 46 chromosomes (23 pairs).

Page Ref: 44

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

137) A gene is an area on a chromosome that contains all the DNA information needed to produce one type of protein molecule.

Answer:  TRUE

Page Ref: 53

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

 

2.4   Essay Questions

 

1) Give the medical words for the four techniques used during a physical examination. Describe each technique.

Answer:  Inspection: Using the eyes or an instrument to examine the external surfaces or internal cavities of the body. Auscultation: Using a stethoscope to listen to the sounds of the heart, lungs, or intestines. Palpation: Using the fingers to feel masses or enlarged organs or to detect tenderness or pain. Percussion: Using the finger of one hand to tape on the finger of the other hand that is spread over a body cavity.

Page Ref: 66

Learning Outcome:  2.4

LOD:  Knowledge

Question Type:  Physical Examination

 

 

2) Name two of the seven ways mentioned in the textbook as methods that can be used to organize the study of the body.

Answer:  Any two of the following are correct.

Body planes and body directions approach

Body Cavities approach

Quadrants and Regions approach

Anatomy and Physiology approach

Microscopic-to-macroscopic approach

Body Systems approach

Medical specialties approach

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.1

LOD:  Knowledge

Question Type:  Anatomy and Physiology

 

3) The stomach is located anterior to the pancreas. How then would you describe the location of the pancreas with respect to the stomach?

Answer:  The pancreas is located posterior to the stomach. The opposite of anterior is posterior.

Page Ref: 40

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

4) Describe the similarity and the difference between the words infectious and communicable.

Answer:  Both types of disease are caused by pathogens such as bacteria, viruses, and fungi. A communicable disease is a type of infectious disease that is transmitted by direct or indirect contact with an infected person, animal, or insect.

Page Ref: 65

Learning Outcome:  2.3

LOD:  Analysis

Question Type:  Diseases

5) What is health?

Answer:  Health is a state of complete physical, mental, and social well-being (and not just the absence of disease or infirmity).

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.1

LOD:  Comprehension

Question Type:  Anatomy and Physiology

 

 

6) Describe the anatomical position.

Answer:  The anatomical position is the standard position of the body for the purpose of studying it. The body is standing erect, the head is up with the eyes looking forward, the arms are by the sides with the palms facing forward, and legs straight with the toes pointing forward.

Page Ref: 36

Learning Outcome:  2.2

LOD:  Knowledge

Question Type:  Body Planes and Directions

 

7) Define ancillary department and give at least two examples.

Answer:  An ancillary department is in a hospital and provides additional types of services. Examples of ancillary departments (list at least two): radiology department, physical therapy department, dietary department, emergency department, clinical laboratory, and pharmacy.

Page Ref: 69—70

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

 

8) What type of patients are in a hospice and what services does the hospice provide?

Answer:  A hospice is an inpatient facility (or hospice services can also be provided in the patient’s home) for patients who are dying from a terminal illness, and their physicians have certified that they have less than 6 months to live. Hospice services include palliative care (supportive medical and nursing care to keep the patient comfortable), pain management, counseling, and emotional support for the patient and family.

Page Ref: 70

Learning Outcome:  2.5

LOD:  Knowledge

Question Type:  Healthcare Settings

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Medical Language Immerse Yourself 4th Edition By Susan M. – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *