Health The Basics 11th Edition by Rebecca J. Donatelle -Test Bank

$25.00

Category:

Description

INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS

Health The Basics 11th Edition by Rebecca J. Donatelle -Test Bank

Health: The Basics, 11e (Donatelle)

Chapter 4  Preventing Violence and Injury

 

1) Violence can be defined as

  1. A) injuries caused accidentally without intent to harm, such as in a car accident.
  2. B) a repeated implied or verbal threat against another person.
  3. C) a premeditated crime against another person, usually involving a weapon.
  4. D) the intentional use of physical force or power against oneself or another person or group.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 135

Skill:  Understanding

Section:  Violence in the United States

Learning Outcome:  4.1

 

2) Social and cultural factors that increase the likelihood of violence include all of the following EXCEPT

  1. A) poverty.
  2. B) unemployment.
  3. C) social support.
  4. D) political differences.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 136-137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

3) Cultural beliefs that can be considered societal causes of violence include

  1. A) objectifying women.
  2. B) promoting open communication between men and women.
  3. C) empowering women.
  4. D) encouraging men to be respectful of women.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

4) Breakdowns in the criminal justice system contribute to violence because

  1. A) there are too many prisons.
  2. B) sentences in various jurisdictions range from lenient to excessive.
  3. C) prisoners serve their full sentences and may complete training programs while incarcerated.
  4. D) prisons are overcrowded and prisoners may be released early.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

5) Which of the following is TRUE about primary aggression?

  1. A) It will not result in the bodily harm of others.
  2. B) It is goal-directed, hostile self-assertion that is destructive in nature.
  3. C) It results from frustration with minor, daily life experiences.
  4. D) Aggressive behavior does not necessarily result in violent interactions.

Answer:  B

Diff: 4    Page Ref: 137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

6) A tendency toward anger may be

  1. A) simply a mood that will pass.
  2. B) both physiological and related to family background.
  3. C) a learned response that increases with age.
  4. D) a trait of emotionally mature people.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

7) Which of the following is TRUE about reactive aggression?

  1. A) It is most often an emotional reaction to frustrating life experiences.
  2. B) It is a goal-directed, hostile form of self-assertion.
  3. C) It is defined as occasional or rare behavior.
  4. D) It is often related to substance abuse.

Answer:  A

Diff: 4    Page Ref: 137

Skill:  Analyzing

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

8) Research examining the relationship between substance abuse and violence indicates that

  1. A) chronic drinkers are less likely than others to have histories of violent behavior.
  2. B) alcohol consumption is a major factor in domestic violence at all levels.
  3. C) substance abuse can elevate a person’s mood and thereby prevent a potential crime.
  4. D) substance abuse markedly decreases the risk of both homicide and suicide.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 137-138

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

9) Which of the following is TRUE regarding homicides?

  1. A) Homicides rates increase each year in the United States.
  2. B) Homicides are the second leading cause of death for persons aged 15 to 24.
  3. C) Homicide rates are about the same among white and nonwhite ethnic groups.
  4. D) Homicide rates in the United States have only been tracked since the 1980s.

Answer:  B

Diff: 1    Page Ref: 139

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

10) Which of the following would NOT be considered a hate crime?

  1. A) Beating up a teenager because she is Hispanic
  2. B) Burning a church for reasons of religious bias
  3. C) Assaulting a person because of his sexual orientation
  4. D) Running a red light and hitting a pedestrian

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 139

Skill:  Applying

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

11) Of the following, which factor is NOT a risk for gang involvement?

  1. A) Low self-esteem
  2. B) Academic achievement
  3. C) Alienation from family and society
  4. D) Low socioeconomic status

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 141

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

12) Young people tend to join gangs for all of the following reasons EXCEPT

  1. A) to gain a sense of self-worth.
  2. B) to obtain economic security.
  3. C) to have companionship, excitement, and a sense of belonging.
  4. D) to impress friends who are not gang members.

Answer:  D

Diff: 3    Page Ref: 141

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

13) The term terrorism is correctly applied to situations in which

  1. A) workers organize for political and economic rights.
  2. B) one country attacks another in a state of war.
  3. C) students demonstrate peacefully against their government.
  4. D) violence is used to achieve political aims.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 141

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

14) A bias-motivated crime is

  1. A) a hate crime.
  2. B) intimate partner abuse.
  3. C) a crime committed by a stranger.
  4. D) a crime that was not reported to the police.

Answer:  A

Diff: 1    Page Ref: 139

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

15) A woman often remains a victim of domestic violence because

  1. A) she fears retaliation against herself or her children.
  2. B) she is financially independent.
  3. C) she believes the situation will never change.
  4. D) her cultural or religious beliefs allow divorce.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

16) Which of the following is TRUE about ethnoviolence and hate crimes?

  1. A) Prejudice and discrimination are always at the base of hate crimes and ethnoviolence.
  2. B) Ethnoviolence is always more brutal than hate crimes.
  3. C) Ethnoviolence is based on prejudice, but hate crimes are not.
  4. D) Hate crimes are based on prejudice, but ethnoviolence is not.

Answer:  A

Diff: 4    Page Ref: 139

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

17) Which of the following is TRUE about the cycle of violence?

  1. A) In the remorse/reconciliation phase, the batterer tries to teach his spouse a lesson by inflicting severe pain.
  2. B) Most women can break the cycle without outside intervention.
  3. C) The cycle involves a tension-building phase during which the worst battering occurs.
  4. D) This cycle explains why people stay in unhealthy or dangerous relationships.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

18) What proportion of murder-suicides in the United States involve an intimate partner?

  1. A) about one-fourth
  2. B) about one-third
  3. C) about one-half
  4. D) about three-fourths

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

19) A situation that would be a predictor of domestic violence is

  1. A) economic stability.
  2. B) marital dissatisfaction.
  3. C) tobacco use.
  4. D) moving to an unfamiliar area.

Answer:  B

Diff: 4    Page Ref: 142

Skill:  Analyzing

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

20) All of the following are common characteristics of child abusers EXCEPT

  1. A) they have experienced violence in their life.
  2. B) they are socially isolated.
  3. C) their socioeconomic status is low.
  4. D) they have a healthy self-image.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 143

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

21) If a child is not provided with enough to eat and doesn’t have proper clothes to wear, this is an example of

  1. A) physical abuse.
  2. B) neglect.
  3. C) family discipline.
  4. D) domestic violence.

Answer:  B

Diff: 4    Page Ref: 143

Skill:  Analyzing

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

22) If a friend confided that he or she was forced to have sex and did not consent, this is an example of

  1. A) abuse.
  2. B) sexual assault.
  3. C) domestic violence.
  4. D) neglect.

Answer:  B

Diff: 3    Page Ref: 143

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

23) Violence directed at others and based on prejudice and discrimination is

  1. A) bias.
  2. B) harassment.
  3. C) ethnoviolence.
  4. D) assault.

Answer:  C

Diff: 1    Page Ref: 139

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

24) Which of the following is TRUE about acquaintance rape?

  1. A) It usually doesn’t involve drugs or alcohol.
  2. B) It never occurs as the result of incidental contact at a party.
  3. C) It only occurs when the victim has known the perpetrator for a length of time.
  4. D) It is a crime of opportunity, not necessarily a prearranged date.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 144

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

25) Which of the following is TRUE about marital rape?

  1. A) It is not a crime.
  2. B) Women over the age of 25 are most at risk.
  3. C) It is usually an isolated occurrence that happens once.
  4. D) Many states may treat marital rape as a lesser crime.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 145

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

26) Sexual penetration without the victim’s consent constitutes

  1. A) sexual harassment.
  2. B) aggravated rape.
  3. C) sexual assault.
  4. D) rape.

Answer:  D

Diff: 1    Page Ref: 143

Skill:  Remembering

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

27) Children who have experienced sexual abuse are at increased risk for

  1. A) irrational fears.
  2. B) academic problems or failure.
  3. C) anxiety disorders, depression, and suicide.
  4. D) enhanced self-esteem.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 145

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

28) Rape that involves multiple attackers, strangers, weapons, or a physical beating is

  1. A) sexual harassment.
  2. B) aggravated rape.
  3. C) sexual assault.
  4. D) rape.

Answer:  B

Diff: 1    Page Ref: 143

Skill:  Remembering

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

29) Based on statistics about campus violence, female students who are victims of rape

  1. A) usually know the perpetrator.
  2. B) usually are off campus when the rape occurred.
  3. C) usually report it.
  4. D) usually study in urban areas.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 144

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

30) Any form of unwanted sexual attention is

  1. A) sexual harassment.
  2. B) flirting.
  3. C) sexual assault.
  4. D) innuendo.

Answer:  A

Diff: 1    Page Ref: 145

Skill:  Remembering

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

31) Your friend confides that her coworker is always making sexually explicit comments to her and telling lewd jokes. You explain to her that this is

  1. A) sexual assault.
  2. B) sexual coercion.
  3. C) sexual harassment.
  4. D) sexual invasion.

Answer:  C

Diff: 3    Page Ref: 146

Skill:  Applying

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

32) Which of the following is TRUE about stalking?

  1. A) It can occur online.
  2. B) It is uncommon on college campuses.
  3. C) It is does not include threats.
  4. D) It typically occurs at random.

Answer:  A

Diff: 3    Page Ref: 146

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

33) A key defense against personal assault and rape is to

  1. A) let strangers into your home as long as a roommate knows them.
  2. B) never become intoxicated at parties or social events.
  3. C) know the campus well so you can take shortcuts.
  4. D) trust the opinions of others about new acquaintances.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 148

Skill:  Understanding

Section:  Minimize Your Risk of Becoming a Victim of Violence

Learning Outcome:  4.5

 

34) The use of force to control and maintain power over another person in the home environment is

  1. A) domestic violence.
  2. B) spousal violence.
  3. C) intentional violence.
  4. D) intimate partner violence.

Answer:  A

Diff: 1    Page Ref: 141

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

35) Successful community strategies for preventing violence include all of the following EXCEPT

  1. A) helping community members develop self-esteem.
  2. B) improving community-based support and treatment for victims.
  3. C) promoting tolerance and acceptance.
  4. D) discouraging family planning programs.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 150

Skill:  Understanding

Section:  Community Strategies for Preventing Violence

Learning Outcome:  4.5

 

36) A growing risk of violent incidents on college campuses has caused colleges to respond by

  1. A) enacting more restrictive admissions policies.
  2. B) revising prevention and emergency response strategies.
  3. C) doing more extensive background checks on students and faculty.
  4. D) decreasing ways to notify students and faculty of immediate risk.

Answer:  B

Diff: 3    Page Ref: 149

Skill:  Understanding

Section:  Minimize Your Risk of Becoming a Victim of Violence

Learning Outcome:  4.5

 

37) Campus law enforcement officers now have

  1. A) increased authority to carry weapons.
  2. B) more training on campus safety.
  3. C) more staff and increased authority to prosecute offenders.
  4. D) the ability to enforce laws in classrooms but not in student living quarters.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 149

Skill:  Understanding

Section:  Minimize Your Risk of Becoming a Victim of Violence

Learning Outcome:  4.5

 

38) The vast majority of stalkers are

  1. A) lacking in social skills.
  2. B) teenagers or young adults.
  3. C) known to their victims.
  4. D) reported to the authorities.

Answer:  C

Diff: 4    Page Ref: 146

Skill:  Analyzing

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

39) A common ploy used by rapists is to

  1. A) pose as a friend or employee.
  2. B) pose as a police officer or other authority figure.
  3. C) engage in an initial e-mail exchange.
  4. D) offer to purchase an expensive item for the victim.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 148

Skill:  Understanding

Section:  Minimize Your Risk of Becoming a Victim of Violence

Learning Outcome:  4.5

 

40) Jane is being harassed by a coworker. You should tell her to

  1. A) ignore the person.
  2. B) tell her boss.
  3. C) confront the person when alone.
  4. D) find a way to take revenge on the coworker.

Answer:  B

Diff: 3    Page Ref: 146

Skill:  Applying

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

41) What is a common reason that victims of elder abuse do not report it?

  1. A) They believe the abuse will stop once their health improves and less care is needed.
  2. B) They have limited financial resources.
  3. C) They want the caregiver to admit to the abuse first.
  4. D) They are afraid that the abuser will retaliate by putting them in a nursing home.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 143

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

42) There have been recent reports of date rape drugs being used at campus parties. What should female students do to protect themselves from being the victim of drug-facilitated crimes?

  1. A) Always attend and leave parties alone.
  2. B) Don’t worry about leaving food or drink unattended if you know the host of the party.
  3. C) Tell a friend if they suspect something was slipped into food or drink and go to the ER immediately.
  4. D) Only accept drinks from people you don’t know as long it is a friend’s party and not at a bar or club.

Answer:  C

Diff: 3    Page Ref: 144

Skill:  Applying

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

43) Violence that occurs between two people in a current or former marriage or sexual or dating relationship is

  1. A) domestic violence.
  2. B) spousal violence.
  3. C) intentional violence.
  4. D) intimate partner violence.

Answer:  D

Diff: 1    Page Ref: 141

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

44) Which of the following is a social contributor to sexual violence?

  1. A) Overdramatization of the situation
  2. B) Showing compassion for victims
  3. C) Blaming the victim
  4. D) Women sharing in the planning and cost of dates

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 146

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

45) Which of the following is TRUE about domestic violence?

  1. A) Homicide by a current or former intimate partner is the leading cause of death among pregnant women in the United States.
  2. B) Domestic violence is rarely fatal.
  3. C) Domestic violence assaults are regularly reported by victims.
  4. D) Domestic violence can lead to depression and eating disorders in victims, but not panic attacks or migraine headaches.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

46) James lost his job and was unable to pay his rent. His frustration built to the point that he initiated a physical fight with a friend. James is displaying

  1. A) primary aggression.
  2. B) reactive aggression.
  3. C) spontaneous rage.
  4. D) negativity.

Answer:  B

Diff: 3    Page Ref: 137

Skill:  Applying

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

47) The willful, repeated, and malicious following, harassing, or threatening of another person is

  1. A) aggression.
  2. B) violence.
  3. C) stalking.
  4. D) terrorism.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 145

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

48) Violence against people or property that is rooted in political or social objectives and intended to intimidate is

  1. A) aggression.
  2. B) violence.
  3. C) stalking.
  4. D) terrorism.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 141

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

49) Which phase of the cycle of violence includes physical acts intended to inflict pain?

  1. A) Acute battering
  2. B) Tension building
  3. C) Remorse/reconciliation
  4. D) Retaliation

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

50) Which phase of the cycle of violence is called the “honeymoon period” because the batterer may act apologetic and promise to change?

  1. A) Acute battering
  2. B) Tension building
  3. C) Remorse/reconciliation
  4. D) Retaliation

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

51) Which phase of the cycle of violence is typically characterized by anger, abusive language, and psychological aggression?

  1. A) Acute battering
  2. B) Tension building
  3. C) Remorse/reconciliation
  4. D) Retaliation

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 142

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

52) Assault, homicide, and suicide are examples of

  1. A) intentional injuries.
  2. B) unintentional injuries.
  3. C) reported injuries.
  4. D) criminal acts.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 135

Skill:  Understanding

Section:  Violence in the United States

Learning Outcome:  4.1

 

53) A death that occurs as a result of an intent to harm or kill is a(n)

  1. A) assault.
  2. B) IPV incident.
  3. C) suicide.
  4. D) homicide.

Answer:  D

Diff: 1    Page Ref: 139

Skill:  Remembering

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

54) An act that causes harm or potential harm to a child is

  1. A) assault.
  2. B) child abuse.
  3. C) neglect.
  4. D) abandonment.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 143

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

55) A rape in which the victim knows the attacker is

  1. A) sexual assault.
  2. B) domestic violence.
  3. C) acquaintance rape.
  4. D) aggravated rape.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 144

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

56) Doing some type of activity, such as texting or eating, while driving can cause accidents and is known as

  1. A) risky driving.
  2. B) careless driving.
  3. C) impaired driving.
  4. D) distracted driving.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 152

Skill:  Understanding

Section:  Unintentional Injuries

Learning Outcome:  4.6

 

57) Driving under the influence of drugs or alcohol is

  1. A) risky driving.
  2. B) careless driving.
  3. C) impaired driving.
  4. D) distracted driving.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 151

Skill:  Understanding

Section:  Unintentional Injuries

Learning Outcome:  4.6

 

58) The U.S. Public Health Service categorizes injuries resulting from violence as either intentional or accidental.

Answer:  FALSE

Diff: 1    Page Ref: 135

Skill:  Remembering

Section:  Violence in the United States

Learning Outcome:  4.1

 

59) The media are to blame for the perpetuation of violence in our society.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 138

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

60) Differences in political beliefs do not appear to be a factor that contributes to violence.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

61) Aggression is more likely to occur during times of stress.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 137

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

62) Substance abuse decreases the risk of both homicide and suicide.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 137-138

Skill:  Understanding

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

63) Hate crimes sometimes occur because the perpetrator is retaliating for a perceived insult, unfairness, or slight.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 141

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

64) Domestic violence is very common in the United States.

Answer:  TRUE

Diff: 3    Page Ref: 141-142

Skill:  Evaluating

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

65) Sexual harassment is carried out only by people who are in positions of power.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 146

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

66) Sexual jokes, suggestive comments, and sexual innuendo are forms of sexual harassment.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 146

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

67) Child abusers are easy to identify.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 145

Skill:  Remembering

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

68) In most cases, the perpetrators of child abuse are members of the child’s family.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 145

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

 

69) Women from higher socioeconomic groups are at greater risk of marital rape.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 145

Skill:  Understanding

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

70) Emotional and psychological violence can cause as much harm as physical blows or injuries.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 135

Skill:  Understanding

Section:  Violence in the United States

Learning Outcome:  4.1

71) An unintentional injury is one in which the injury happens due to circumstances, without a deliberate desire to inflict harm.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 135

Skill:  Understanding

Section:  Violence in the United States

Learning Outcome:  4.1

 

72) The presence of a gun in the home doubles the risk of a homicide occurring in that location.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 140

Skill:  Understanding

Section:  Intentional Injuries

Learning Outcome:  4.3

 

73) The most common cause of traumatic brain injury is falling.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 151

Skill:  Understanding

Section:  Unintentional Injuries

Learning Outcome:  4.6

 

74) If your state doesn’t mandate bike or motorcycle helmets, you don’t need to bother wearing them to prevent injuries.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 151

Skill:  Applying

Section:  Unintentional Injuries

Learning Outcome:  4.6

 

 

75) If you return home to find that your residence has been broken into, you should check every room to see what is missing before calling the police.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 150

Skill:  Applying

Section:  Community Strategies for Preventing Violence

Learning Outcome:  4.5

 

76) Do you think violence should be regarded as a chronic disease? Support your answer with information from the chapter.

Answer:  Yes, it is appropriate to see violence as a chronic disease because it is a leading public health problem that contributes significantly to death and disability rates. It is prevalent in all levels of American society.

Diff: 5    Page Ref: 135

Skill:  Evaluating

Section:  Violence in the United States

Learning Outcome:  4.1

77) How do you think the socialization of males contributes to sexual assaults against women? Provide information from the chapter to support your answer.

Answer:  Men are exposed to social factors, such as peer pressure to be macho or aggressive, and messages in society, such as the belief that women who dress scantily are “asking for it,” and by societal norms that portray women as the targets of male aggression or predatory behavior.

Diff: 4    Page Ref: 146

Skill:  Analyzing

Section:  Sexual Victimization

Learning Outcome:  4.4

 

78) Do you think that college campuses are relatively safe, or do you think more should be done to ensure students’ safety? Provide information to support your response.

Answer:  Colleges are relatively safe because they have taken specific measures to provide safety for the students. For example, the presence of law enforcement personnel has increased on campuses, and there are more prevention efforts, such as workshops on campus safety and rape awareness, better lighting, improved parking lot security, and emergency call boxes.

Diff: 5    Page Ref: 149

Skill:  Evaluating

Section:  Minimize Your Risk of Becoming a Victim of Violence

Learning Outcome:  4.5

 

 

79) Select two societal causes of violence from the chapter and provide an argument explaining why you believe each one contributes to the violence in the United States. Support your arguments with examples.

Answer:  (any two of the following)

Poverty: can give rise to hopelessness and lead people to view violence as the only way to get what they want

Unemployment: can cause people to become frustrated and more violent

Cultural beliefs: can objectify women and empower men to be more aggressive

Parental and peer influence: children raised in violent homes are more likely to become violent as adults; peers with high delinquency rates exert influence

The media: depicts violence.

Discrimination or oppression: can cause violence against a specific group because of beliefs that the group is inferior

Religious beliefs and differences: can cause violence because people think violence against others is justified by religious doctrine

Political differences: can cause civil unrest and violent acts

Breakdowns in the criminal justice system: can result inadequate treatment/training for prisoners and early release policies that pose risks for society

Stress: can cause anger and more reactive behavior

Diff: 5    Page Ref: 136-137

Skill:  Evaluating

Section:  Factors Contributing to Violence

Learning Outcome:  4.2

 

 

Health: The Basics, 11e (Donatelle)

Chapter 6  Considering Your Reproductive Choices

 

1) Fertility is a person’s ability to

  1. A) produce viable sperm.
  2. B) reproduce.
  3. C) have a normal delivery.
  4. D) prevent conception.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 191

Skill:  Understanding

Section:  Basic Principles of Birth Control

Learning Outcome:  6.1

 

2) The typical use failure rate for a contraception method takes into account which of the following?

  1. A) Daily use
  2. B) Human error
  3. C) Perfect use
  4. D) Familiarity with the method

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 191

Skill:  Understanding

Section:  Basic Principles of Birth Control

Learning Outcome:  6.1

 

3) Which of the following is NOT an example of a barrier method of birth control?

  1. A) Diaphragms
  2. B) Spermicides
  3. C) Condoms
  4. D) Oral contraceptives

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 191

Skill:  Understanding

Section:  Basic Principles of Birth Control

Learning Outcome:  6.1

 

4) Which of the following is NOT true about male condoms?

  1. A) They can be used with baby oil and body lotions as lubricants.
  2. B) They can be purchased with a spermicide.
  3. C) They help prevent the spread of some sexually transmitted infections.
  4. D) They are reliable against pregnancy when used consistently.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 194

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

5) To ensure its effectiveness, the BEST place to store a condom would be

  1. A) in a bathroom storage drawer away from sharp objects.
  2. B) in a wallet.
  3. C) in the glove box of a locked car.
  4. D) in the freezer.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 194

Skill:  Applying

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

6) Which of the following lubricants is safe to use with a condom?

  1. A) Baby oil
  2. B) Hand lotion
  3. C) Petroleum jelly
  4. D) Water-based lubricant

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 194

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

7) The first widely used birth control method for women was

  1. A) the pill.
  2. B) spermicidal foams and jellies.
  3. C) the diaphragm.
  4. D) the IUD.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 196

Skill:  Remembering

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

8) Diaphragms

  1. A) can be purchased without a prescription.
  2. B) must be removed within two hours following intercourse.
  3. C) create a physical and chemical barrier to sperm.
  4. D) have a low effectiveness rate.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 196

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

9) Leaving a diaphragm, tampon, or cervical cap in for an extended period of time increases the risk for

  1. A) AIDS.
  2. B) hypertension.
  3. C) HPV.
  4. D) toxic shock syndrome.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 197

Skill:  Remembering

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

10) Which of the following is NOT true about the FemCap cervical cap?

  1. A) It is made of silicone and fits snugly over the cervix.
  2. B) It must be fitted by a medical practitioner.
  3. C) It must be kept in place at least 10 hours after intercourse.
  4. D) It can be removed, cleaned, and reinserted immediately.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 196

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

11) A primary advantage of the contraceptive sponge is that

  1. A) only one type of spermicide can be used with it.
  2. B) protection lasts for up to 12 hours.
  3. C) it does not require a fitting from a doctor.
  4. D) it protects well against all STIs.

Answer:  C

Diff: 3    Page Ref: 197

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

12) Oral contraceptive pills are

  1. A) an effective barrier contraceptive method.
  2. B) more than 99 percent effective at preventing pregnancy if used correctly.
  3. C) most commonly used by women who have had at least one child.
  4. D) effective protection against STIs.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 197

Skill:  Understanding

Section:  Hormonal Methods

Learning Outcome:  6.3

 

13) Which of the following statements is TRUE about NuvaRing?

  1. A) It is left in place for 4 weeks.
  2. B) Even when used properly, it is much less effective than oral contraceptives.
  3. C) It exposes the user to a lower dose of estrogen than the combination pill.
  4. D) It requires the use of spermicide.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 200

Skill:  Understanding

Section:  Hormonal Methods

Learning Outcome:  6.3

 

14) Which of the following is TRUE about sterilization?

  1. A) Hysterectomy is the only sterilization method used for females.
  2. B) Sterilization is a permanent form of birth control achieved through surgical means.
  3. C) There are age limits on sterilization procedures.
  4. D) A tubal ligation is a high-risk procedure only used if other methods are not possible.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 204

Skill:  Understanding

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

15) Many men are reluctant to have a vasectomy because of the

  1. A) major surgery involved.
  2. B) general anesthetic used.
  3. C) long recovery period required.
  4. D) fear of decreased sexual performance.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 205

Skill:  Understanding

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

16) An IUD

  1. A) is unlikely to cause complications.
  2. B) contains hormones.
  3. C) offers long-term protection from pregnancy.
  4. D) causes a long delay in the return of fertility.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 201

Skill:  Understanding

Section:  Intrauterine Contraceptives

Learning Outcome:  6.4

 

17) Which of the following is TRUE about emergency contraceptive pills?

  1. A) They are the same as the “abortion pill.”
  2. B) One brand is now available over-the-counter with no age restrictions.
  3. C) All brands require a prescription and are subject to age restrictions.
  4. D) They are 100 percent effective if taken 2 to 5 days after unprotected intercourse.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 202

Skill:  Understanding

Section:  Emergency Contraception

Learning Outcome:  6.5

 

18) Fertility awareness methods of birth control include all of the following EXCEPT

  1. A) the calendar method.
  2. B) the body temperature method.
  3. C) the cervical mucous method.
  4. D) abstinence.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 203

Skill:  Understanding

Section:  Behavioral Methods

Learning Outcome:  6.6

 

19) A rise in a woman’s basal body temperature signals

  1. A) that ovulation has occurred.
  2. B) the beginning of the menstrual cycle.
  3. C) that fertilization has occurred.
  4. D) the end of the current menstrual period.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 203

Skill:  Understanding

Section:  Behavioral Methods

Learning Outcome:  6.6

 

20) The difference between surgical and medication abortions is that

  1. A) medication abortions do not require follow-up with a physician.
  2. B) surgical abortions require more steps than medication abortions.
  3. C) medication abortions are performed without entering the uterus.
  4. D) surgical abortions are performed without entering the uterus.

Answer:  C

Diff: 4    Page Ref: 207-208

Skill:  Understanding

Section:  Abortion

Learning Outcome:  6.9

 

21) Preconception health involves all of the following EXCEPT

  1. A) monitoring prescription drug use.
  2. B) avoiding environmental chemicals.
  3. C) stopping tobacco and alcohol use.
  4. D) avoiding food containing folic acid.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 209

Skill:  Understanding

Section:  Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood

Learning Outcome:  6.10

 

22) Which of the following is TRUE about nutrition and exercise during pregnancy?

  1. A) Vitamin supplements can make up for a less-than-balanced diet.
  2. B) Weight gain during pregnancy is unhealthy for the baby.
  3. C) Exercise can be beneficial, but the woman should consult with her physician first.
  4. D) All exercise should be avoided because it is harmful to the developing fetus.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 213

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

23) Which of the following is TRUE about teratogenic effects?

  1. A) The fetus is most susceptible to birth defects during the last three months of pregnancy.
  2. B) These effects can be caused by environmental chemical exposure.
  3. C) The fetus cannot develop an addiction to the drugs the mother is using.
  4. D) A rubella infection in the mother is not associated with teratogenic effects.

Answer:  B

Diff: 4    Page Ref: 213

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

24) Jade is pregnant. During a regular medical check-up, her physician discusses alcohol consumption. The physician will likely advise that she

  1. A) limit her intake to one glass per day.
  2. B) limit her intake to two glasses per day.
  3. C) abstain from alcohol during pregnancy.
  4. D) have only an occasional glass of wine with dinner.

Answer:  C

Diff: 3    Page Ref: 213

Skill:  Applying

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

25) During her pregnancy, Emily should avoid all of the following EXCEPT

  1. A) x-rays.
  2. B) cleaning her cat’s litter box.
  3. C) pesticides and other lawn chemicals.
  4. D) eggs.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 213

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

26) During pregnancy, a woman could increase her folic acid intake by eating

  1. A) steak and pork.
  2. B) chicken and turkey.
  3. C) low-fat milk and yogurt.
  4. D) dark leafy greens, citrus fruits, and beans.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 212

Skill:  Applying

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

27) A false negative pregnancy test may result from

  1. A) taking the pregnancy test too early in the pregnancy.
  2. B) high sodium in the diet.
  3. C) a staph infection.
  4. D) a sexually transmitted disease.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 210

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

28) A birth defect that occurs more frequently in babies born to mothers over the age of 35 is

  1. A) blindness.
  2. B) deafness.
  3. C) spina bifida.
  4. D) Down syndrome.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 213

Skill:  Remembering

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

29) A fetus is the term used to describe an embryo as of

  1. A) the first month of pregnancy.
  2. B) 6 weeks of pregnancy.
  3. C) the third month of pregnancy.
  4. D) 10 weeks of pregnancy.

Answer:  C

Diff: 1    Page Ref: 211

Skill:  Remembering

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

30) When a pregnant woman’s water breaks, what is actually happening is

  1. A) the placental barrier breaks.
  2. B) the cervix dilates.
  3. C) the baby enters the birth canal.
  4. D) the amniotic sac breaks.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 214

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

31) The transition stage of birth is characterized by

  1. A) the baby’s head moving into the birth canal.
  2. B) the baby exiting from the birth canal.
  3. C) the initial dilation of the cervix.
  4. D) the placenta detaching from the uterus.

Answer:  A

Diff: 3    Page Ref: 215

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

32) Cesarean sections are performed for all of the following reasons EXCEPT

  1. A) if labor lasts too long.
  2. B) if the baby is in physiological distress.
  3. C) if the baby is about the exit the uterus any way but headfirst.
  4. D) if the mother has diabetes.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 214-215

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

33) Which of the following circumstances can cause a miscarriage?

  1. A) Maternal infection or hormone imbalance
  2. B) Too much caffeine
  3. C) Genetic normality
  4. D) Strong cervix

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 215

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

34) Postpartum depression

  1. A) frequently occurs just before childbirth.
  2. B) can lead to bipolar disorder.
  3. C) is characterized by fatigue, depression, and mood swings.
  4. D) is caused by the nutritional demands of breast feeding.

Answer:  C

Diff: 3    Page Ref: 216

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

35) Which of the following is TRUE about preeclampsia?

  1. A) It usually occurs in the first trimester.
  2. B) It is never a life-threatening condition for the fetus.
  3. C) Family history of preeclampsia on the man’s or woman’s side is a risk factor.
  4. D) The incidence of preeclampsia is higher for second- and third-time mothers.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 215

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

36) The most common cause of female infertility in the United States is

  1. A) pelvic inflammatory disease.
  2. B) gonorrhea.
  3. C) polycystic ovary syndrome.
  4. D) endometriosis.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 217

Skill:  Remembering

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

37) Fertility drugs

  1. A) increase the chances of multiple births.
  2. B) reduce the risk of ovarian cysts.
  3. C) can cause hypertension.
  4. D) guarantee a successful pregnancy.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 218

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

38) Which of the following is NOT true about male infertility?

  1. A) Low sperm count can be caused by wearing excessively tight underwear.
  2. B) Exposure of the scrotum to radiation can cause infertility in men.
  3. C) Exposure of the scrotum to intense heat or cold can cause infertility in men.
  4. D) Male infertility problems account for only 10 percent of infertility cases.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 216-217

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

39) To reduce the risk of her child having spina bifida, a pregnant woman should consume an adequate amount of which nutrient?

  1. A) Folic acid
  2. B) Vitamin D
  3. C) Vitamin B12
  4. D) Biotin

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 209

Skill:  Understanding

Section:  Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood

Learning Outcome:  6.10

 

40) Which of the following is TRUE about the third trimester of pregnancy?

  1. A) It is the period during which the placenta becomes well established.
  2. B) The fetus grows the least during this trimester.
  3. C) The fetus must get large amounts of calcium, iron, and nitrogen from the food the mother consumes.
  4. D) It is the period during which the embryo differentiates and develops its various organ systems.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 212

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

41) Amniocentesis

  1. A) involves snipping tissue from the developing fetal sac.
  2. B) is strongly recommended for women under the age of 35.
  3. C) can identify genetic abnormalities present in the fetus.
  4. D) is entirely risk-free.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 214

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

42) Which of the following procedures performed during pregnancy can determine the size and position of the fetus and detect birth defects in the central nervous and digestive systems?

  1. A) Amniocentesis
  2. B) Ultrasound
  3. C) Triple marker screen
  4. D) Chorionic villus sampling

Answer:  B

Diff: 3    Page Ref: 214

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

43) Which form of hormonal birth control works transdermally?

  1. A) Mirena
  2. B) Ortho Evra
  3. C) NuvaRing
  4. D) Depo-Provera

Answer:  B

Diff: 1    Page Ref: 199

Skill:  Remembering

Section:  Hormonal Methods

Learning Outcome:  6.3

 

44) Breast-fed infants

  1. A) recover slower than others from illness.
  2. B) are more prone to allergies.
  3. C) have a decreased incidence of illness.
  4. D) are more likely to be obese.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 216

Skill:  Understanding

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

45) Which form of birth control is injected every three months to remain effective?

  1. A) Mirena
  2. B) Ortho Evra
  3. C) NuvaRing
  4. D) Depo-Provera

Answer:  D

Diff: 1    Page Ref: 200

Skill:  Remembering

Section:  Hormonal Methods

Learning Outcome:  6.3

 

46) Which form of birth control involves alteration of sexual behavior during certain times of the month?

  1. A) Withdrawal
  2. B) Fertility awareness
  3. C) Abstinence
  4. D) Outercourse

Answer:  B

Diff: 1    Page Ref: 203-204

Skill:  Remembering

Section:  Behavioral Methods

Learning Outcome:  6.6

 

47) Which of the following is a female sterilization procedure that involves tying off or cauterizing certain structures of the reproductive system?

  1. A) Tubal ligation
  2. B) Vasectomy
  3. C) Hysterotomy
  4. D) Suction curettage

Answer:  A

Diff: 1    Page Ref: 204

Skill:  Remembering

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

48) Drugs, chemicals, and radiation that can cause birth defects are known as

  1. A) progestins.
  2. B) carcinogens.
  3. C) toxoplasmosis.
  4. D) teratogens.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 213

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

49) The network of blood vessels that provides nourishment to the fetus is the

  1. A) amniotic sac.
  2. B) uterus.
  3. C) placenta.
  4. D) endometrium.

Answer:  C

Diff: 1    Page Ref: 211

Skill:  Remembering

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

50) The fluid-filled, protective pouch surrounding the fetus is the

  1. A) amniotic sac.
  2. B) uterus.
  3. C) placenta.
  4. D) endometrium.

Answer:  A

Diff: 1    Page Ref: 214

Skill:  Remembering

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

51) A birth defect caused by the mother’s alcohol intake during pregnancy is

  1. A) rubella.
  2. B) spina bifida.
  3. C) FAS.
  4. D) Down syndrome.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 213

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

52) An infection during pregnancy that can cause blindness or hearing disorders in the infant is

  1. A) rubella.
  2. B) spina bifida.
  3. C) FAS.
  4. D) Down syndrome.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 209

Skill:  Understanding

Section:  Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood

Learning Outcome:  6.10

 

53) A surgical sterilization procedure that involves cutting the vas deferens is a(n)

  1. A) endoscopy.
  2. B) tubal ligation.
  3. C) hysterectomy.
  4. D) vasectomy.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 205

Skill:  Understanding

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

54) The surgical procedure that involves removal of the uterus is a

  1. A) hysterotomy.
  2. B) tubal ligation.
  3. C) hysterectomy.
  4. D) vasectomy.

Answer:  C

Diff: 1    Page Ref: 204

Skill:  Remembering

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

55) A cause of infertility in which uterine tissue is implanted outside the uterus and blocks the fallopian tubes is

  1. A) toxoplasmosis.
  2. B) endometriosis.
  3. C) pelvic inflammatory disease.
  4. D) ovarian cancer.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 217

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

56) Substances designed to kill sperm are known as

  1. A) spermicides.
  2. B) progestins.
  3. C) teratogens.
  4. D) fungicides.

Answer:  A

Diff: 1    Page Ref: 192

Skill:  Remembering

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

57) The relatively ineffective method of birth control, known as coitus interruptus, is the

  1. A) body temperature method.
  2. B) calendar method.
  3. C) outercourse method.
  4. D) withdrawal method.

Answer:  D

Diff: 1    Page Ref: 203

Skill:  Remembering

Section:  Behavioral Methods

Learning Outcome:  6.6

 

58) Which assisted reproductive technology process involves the fertilization of a woman’s egg outside of her body and the transfer of the fertilized egg to her uterus?

  1. A) Embryo transfer
  2. B) Alternative insemination
  3. C) In vitro fertilization
  4. D) Nonsurgical embryo transfer

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 218

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

59) The fertilization of an ovum by a sperm is

  1. A) implantation.
  2. B) conception.
  3. C) ovulation.
  4. D) contraception.

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 191

Skill:  Understanding

Section:  Basic Principles of Birth Control

Learning Outcome:  6.1

 

60) The various methods used to prevent pregnancy are known as

  1. A) implantation.
  2. B) conception.
  3. C) ovulation.
  4. D) contraception.

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 191

Skill:  Understanding

Section:  Basic Principles of Birth Control

Learning Outcome:  6.1

 

61) Which type of female birth control involves the use of synthetic estrogen and/or progestin?

  1. A) Hormonal
  2. B) Barrier
  3. C) Chemical
  4. D) Body temperature

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 197

Skill:  Understanding

Section:  Hormonal Methods

Learning Outcome:  6.3

 

62) Women who use oral contraceptives and also smoke are at a higher risk of

  1. A) weight gain.
  2. B) blood clots and hypertension.
  3. C) pneumonia and lung cancer.
  4. D) pregnancy.

Answer:  B

Diff: 3    Page Ref: 198

Skill:  Applying

Section:  Hormonal Methods

Learning Outcome:  6.3

 

63) Which form of contraception involves implanting a small object in a woman’s uterus?

  1. A) Cervical cap
  2. B) Contraceptive implant
  3. C) NuvaRing
  4. D) Intrauterine device

Answer:  D

Diff: 2    Page Ref: 201

Skill:  Understanding

Section:  Intrauterine Contraceptives

Learning Outcome:  6.4

 

64) A three-month segment of a pregnancy during which certain developmental changes occur in the embryo or fetus is a

  1. A) gestation period.
  2. B) cycle.
  3. C) trimester.
  4. D) phase.

Answer:  C

Diff: 1    Page Ref: 211

Skill:  Remembering

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

65) Which diagnostic procedure is a maternal blood test that can detect the potential for a birth defect or genetic abnormality?

  1. A) Triple marker screen
  2. B) Laboratory pregnancy test
  3. C) Amniocentesis
  4. D) Chorionic villus sampling

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 214

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

66) When a fertilized egg is implanted outside the uterus, usually in a fallopian tube, this causes which dangerous condition?

  1. A) Stillbirth
  2. B) Ectopic pregnancy
  3. C) Miscarriage
  4. D) Preeclampsia

Answer:  B

Diff: 2    Page Ref: 215

Skill:  Applying

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

 

67) Gestational surrogacy occurs when

  1. A) a couple adopts a child.
  2. B) a woman uses artificial insemination.
  3. C) a woman carries another person’s pregnancy to term.
  4. D) a couple raise another person’s child through the foster system.

Answer:  C

Diff: 3    Page Ref: 118

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

68) Adoption may be a good alternative in all the following cases EXCEPT

  1. A) a couple wants a child but can’t conceive.
  2. B) a couple wants to become parents right away.
  3. C) a couple wants to provide a good home for an unwanted child.
  4. D) a couple wants to have a legal parental relationship with a nonbiological child.

Answer:  B

Diff: 4    Page Ref: 218

Skill:  Evaluating

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.14

 

69) In a confidential adoption

  1. A) the birth parents and adoptive parents do not know each other.
  2. B) the birth parents know about the adoptive parents, but not vice versa.
  3. C) the adoptive parents know about the birth parents, but not vice versa.
  4. D) the birth parents and the adoptive parents both know about each other.

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 218

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.14

 

70) Which U.S. Supreme Court decision in 1973 gave women the legal right to an abortion?

  1. A) Wade v. Thomas
  2. B) Roe v. Smith
  3. C) Smith v. Thomas
  4. D) Roe v. Wade

Answer:  D

Diff: 1    Page Ref: 206

Skill:  Remembering

Section:  Abortion

Learning Outcome:  6.9

 

71) By federal law, when can women elect to have an abortion without legal restrictions?

  1. A) In the first trimester
  2. B) Through the second trimester
  3. C) Through the third trimester
  4. D) At no time without restrictions

Answer:  A

Diff: 2    Page Ref: 206

Skill:  Understanding

Section:  Abortion

Learning Outcome:  6.9

 

72) Surgical abortions in the first trimester are typically done by

  1. A) dilation and evacuation.
  2. B) induction abortion.
  3. C) suction curettage.
  4. D) intact dilation and extraction.

Answer:  C

Diff: 2    Page Ref: 208

Skill:  Remembering

Section:  Abortion

Learning Outcome:  6.9

 

 

73) Choosing if and when to have children is a great responsibility.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 191

Skill:  Understanding

Section:  Basic Principles of Birth Control

Learning Outcome:  6.1

74) Diaphragms can typically be purchased over the counter wherever condoms are sold.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 196

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

75) All spermicides are effective in preventing sexually transmitted infections.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 195-196

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

76) Sterilization has become the leading method of contraception for women of all ages.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 204

Skill:  Remembering

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

77) One advantage of the female condom is that it can be used multiple times.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 194

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

78) The sponge is inconvenient because it requires a trip to the doctor for fitting.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 197

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

 

79) Outercourse is 100 percent effective against STIs.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 203

Skill:  Understanding

Section:  Behavioral Methods

Learning Outcome:  6.6

 

80) One in four new mothers experience postpartum depression.

Answer:  FALSE

Diff: 1    Page Ref: 216

Skill:  Remembering

Section:  Childbirth

Learning Outcome:  6.12

81) Male infertility problems account for around 20 percent of infertility cases.

Answer:  TRUE

Diff: 1    Page Ref: 216

Skill:  Remembering

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

82) Alcohol is considered a teratogenic substance.

Answer:  TRUE

Diff: 2    Page Ref: 215

Skill:  Understanding

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.13

 

83) If a woman has a urinary tract infection and takes a pregnancy test, a false positive may result.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 210

Skill:  Understanding

Section:  Pregnancy

Learning Outcome:  6.11

 

84) Male condoms were invented during the 19th century.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 194

Skill:  Understanding

Section:  Barrier Methods

Learning Outcome:  6.2

 

 

85) The abortion method known as “partial birth abortion” is illegal in the United States.

Answer:  TRUE

Diff: 1    Page Ref: 208

Skill:  Remembering

Section:  Abortion

Learning Outcome:  6.9

 

86) Medication abortion using “the abortion pill” has fewer steps than the simplest surgical method.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 208

Skill:  Remembering

Section:  Abortion

Learning Outcome:  6.9

 

87) Overseas adoptions can make it easier for Americans to adopt an infant rather than an older child.

Answer:  TRUE

Diff: 1    Page Ref: 218

Skill:  Remembering

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.14

88) Overseas adoptions cost less than domestic adoptions.

Answer:  FALSE

Diff: 2    Page Ref: 218

Skill:  Remembering

Section:  Infertility

Learning Outcome:  6.14

 

89) What factors do you think should be taken into consideration when planning a pregnancy? Provide information from the chapter to support your answer.

Answer:  Couples should consider why they want to have a child. They should discuss whether they are ready to make the sacrifices necessary to bear and raise a child. In addition, they should examine whether they can financially afford a child. Finally, health should be assessed and both parents-to-be should avoid any substances that could lead to genetic damage.

Diff: 5    Page Ref: 209-210

Skill:  Evaluating

Section:  Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood

Learning Outcome:  6.10

 

 

90) Explain the difference between abstinence and outercourse and the pros and cons of each. Provide information from the chapter to support your answer.

Answer:  Abstinence means to deliberately avoid intercourse, but can include engaging in kissing, massage, and solitary masturbation. Abstinence can be 100 percent effective for birth control and against transmitting disease. Outercourse means engaging in activities such as oral-genital sex and mutual masturbation. Outercourse can be 100 percent effective for birth control but is not 100 percent effective against STIs.

Diff: 4    Page Ref: 203

Skill:  Analyzing

Section:  Behavioral Methods

Learning Outcome:  6.6

 

91) Do you think it is important for men to take similar health precautions as women when trying to conceive? Provide information from the chapter to support your answer.

Answer:  Research suggests that a man’s exposure to chemicals influences the health of his future child. Some disorders can be traced to sperm damaged by chemicals. Sperm are naturally vulnerable to toxic chemicals and genetic damage.

Diff: 5    Page Ref: 209

Skill:  Analyzing

Section:  Looking Ahead to Pregnancy and Adulthood

Learning Outcome:  6.10

 

92) Why do you think sterilization is a common method of contraception for women of all ages in the United States?

Answer:  Sterilization is permanent as opposed to other methods of contraception. It can be a method of contraception among married couples, as it prevents unplanned pregnancies among couples that do not want any children or more children.

Diff: 4    Page Ref: 204-205

Skill:  Analyzing

Section:  Surgical Methods

Learning Outcome:  6.7

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Health The Basics 11th Edition by Rebecca J. Donatelle -Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *